Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 227/2015 a Codului fiscal, respinsă luni la Senat, propune modificarea modului în care persoanele fizice din România își pot achiziționa autovehicule second-hand. Chiar dacă a fost respins de senatori, proiectul de lege va ajunge și la votul deputaților.
Concret, proiectul de lege prevede limitarea numărului de mașini pe care le pot cumpăra persoanele fizice într-un interval de timp. Practic, potrivit documentului, românii vor putea să achiziționeze “o dată la doi ani, un singur autovehicul second-hand pentru folosința proprie”. În momentul de față, în legislația din România, nu există o asemenea limitare. Așadar, după respingerea propunerii legislative, limitarea nu se va aplica, iar românii își vor putea cumpăra oricâte mașini second-hand doresc.
Pe lângă măsura amintită anterior, proiectul prevede ca doar persoanele juridice să poată achiziționeze mașini din străinătate și să le revândă la noi în țară.
Măsurile propuse în proiectul de lege au ca scop „o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”.
Potrivit Fiscului, tranzacțiile cu mașini second-hand provenite din spațiul intracomunitar au fost făcute de către persoane fizice sau juridice fără a plăti TVA și impozit pe profit. Cele mai multe vânzări de acest tip nici măcar nu apar în evidențele contabile ale firmelor.
De mai mulți ani, înmatriculările de mașini la mîna a doua au înregistrat creșteri spectaculoase, lucru care contribuie la mărirea vârstei medii a parcului auto din România și, odată cu aceasta, a nivelului de poluare.
Statististicile arată că, în primele opt luni ale anului în curs, în România, au fost înmatriculate circa 340.000 de mașini second-hand, 71% dintre acestea cu o vârstă mai mare de 10 ani. În comparație cu anul trecut, mașinile cu o vechime de peste 10 ani au înregistrat o creștere de peste 111%, ajungând să reprezinte aproape 60% din totalul înmatriculărilor din 2017. Ponderea mașinilor noi în parcul auto național este de 1,7%, în timp ce media din Uniunea Europeană este de 5,4%.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se vor aplica, dar acesta va ajunge totuși și la votul Camerei Deputaților.
Comentarii articol (20)