Salariul minim va fi majorat de la 1.900 de lei, cât este acum, la 2.080 de lei, începând de la 1 ianuarie 2019, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Una dintre consecințele directe ale creșterii salariului minim brut este, pentru firme și autorități și instituții publice deopotrivă, creșterea sumei de bani datorată în schimbul neangajării unui număr minim de persoane cu handicap.
Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Cei care nu se achită de obligația de mai sus au de plătit la stat lunar o sumă reprezentând salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Spre exemplu, dacă firma ar putea să angajeze, conform formulei de calcul din lege, trei persoane cu handicap și nu o face, va trebui să dea statului, în fiecare lună, de trei ori valoarea salariului minim brut. Acum, suma de plătit de către o atare firmă e de 5.700 de lei, dar de la 1 ianuarie va fi de 6.240 de lei.
Bine de știut: această sumă se declară lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.