Concret, dacă au probleme sau neclarități referitoare la declarația unică, PFA-urile pot cere ajutor de la autoritățile din primăriile localităților fără unitate fiscală proprie. Așa prevede Ordinul Ministerului Finanțelor 1.938/2018.
„La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (...) organul fiscal central şi organul fiscal local organizează întâlniri cu contribuabilii vizaţi pentru diseminarea prevederilor legale, a procedurilor de completare şi depunere a declaraţiei, precum şi instruire practică”, prevede actul normativ, acestea desfășurându-se între jumătatea lunii ianuarie și jumătatea lunii martie. Concret, asistența fiscală pentru PFA-uri constă în:
- îndrumare și asistență la completarea declarației unice;
- îndrumare și asistență la înregistrarea în Spațiul Privat Virtual;
- îndrumare și asistență pentru transmiterea online a declarației unice.
După ce Fiscul a oficializat marți modificări la formular, PFA-urile se vor putea adresa primăriilor pentru ajutor, începând de vineri (momentan, nu avem și versiunea electronică a noii declarații unice, astfel că depunerea online este în așteptare). Deși s-a stabilit că, din 2021, declarația unică se depune până pe 25 mai (s-a renunțat definitiv la termenul din 15 martie), termenul-limită pentru acordarea asistenței în primării rămâne 15 martie (poate fi prelungit numai prin ordin de ministru).
Declarația unică se depune anul acesta atât pentru finalizarea situației pe 2020 (stabilirea veniturilor exacte și a taxelor aferente), cât și pentru estimarea veniturilor din 2021 și a taxelor aferente. Formularul se poate depune atât online (după ce se va actualiza versiunea electronică de pe site-ul Fiscului), cât și în format tipărit (la registratura unităților fiscale).
Taxele datorate de PFA-uri pentru veniturile independente obținute sunt impozitul pe venit (cotă: 10%) și, dacă depășesc plafonul legal de 12 salarii minime brute (27.600 de lei în 2021, teoretic), contribuția la pensii (cotă: 25%) și contribuția la sănătate (cotă: 10%).