1. Nu exista deja un mecanism de popriri electronice?
Da, există din 2017 un mecanism de înființare și ridicare electronică a popririlor. Popririle bancare se comunică băncilor printr-un mecanism de procesare masivă, dar acesta e problematic. Fiecare bancă virează sumele pentru care există popriri, însă fără să știe de sumele deja virate de alte instituții de credit. În multe cazuri, situația aceasta duce la reținerea din conturile datornicilor a unor sume mai mari decât cele pentru care există popriri.
2. Și ce se schimbă la noul mecanism de popriri electronice?
Sistemul e-Popriri, care automatizează și el înființarea și ridicarea popririlor bancare, va face în așa fel încât popririle o să se instituie și o să se ridice în timp real. Totodată, vor fi evitate situațiile în care din conturile bancare sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate de Fisc.
3. e-Popriri trebuia să devină activ în martie, nu?
Da. În mod normal, noul mecanism al popririlor electronice trebuia să devină activ din 27 martie 2020. Însă, în contextul epidemiei de coronavirus, Guvernul a stabilit că popririle fiscale sunt suspendate în timpul stării de urgență și încă 30 de zile după terminarea stării de urgență. Prin urmare, sistemul e-Popriri va deveni activ în data de 14 iunie 2020. Avem și o confirmare de la Fisc în sensul ăsta.
4. Deci, din 14 iunie 2020 se reiau popririle?
Da. Perioada de suspendare a popririlor electronice va expira la finele zilei de 13 iunie 2020. Asta înseamnă că de a doua zi se vor relua popririle bancare pentru datorii fiscale. Cu ocazia asta, Fiscul va activa și sistemul e-Popriri.
5. Cum va funcționa noul mecanism de poprire electronică?
În esență, adresele fiscale de înființare a popririlor bancare vor fi validate și comunicate zilnic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare). Băncile răspund Fiscului și îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci și emite ordonanțările de plată, astfel încât instituțiile financiare să vireze banii. În următoarea zi bancară, instituțiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanțările de plată.
6. Ce se întâmplă dacă nu-s bani în conturile poprite?
Dacă datornicii n-au bani în conturile bancare la înființarea popririlor, procedura se va aplica atunci când intră efectiv bani în conturile poprite.
7. Dacă am contul poprit și se suspendă executarea silită, pot folosi banii de la bancă?
Da și nu. În esență, adresa de suspendare a executării silite va figura în e-Popriri până la ora 24:00 și se va considera comunicată în următoarea zi bancară. În perioada de suspendare a popririi bancare, sumele existente în conturile datornicilor vor rămâne indisponibilizate. Acestea vor putea fi folosite de datornici numai dacă achită datorii fiscale sau salarii. Așadar, da, se pot folosi banii, dar numai pentru a plăti sume clar stabilite.
8. Ce este poprirea bancară?
Poprirea conturilor bancare este una dintre formele pe care le poate lua executarea silită a unui datornic. Executarea silită intervine când o persoană sau o firmă are o datorie la Fisc pe care n-a onorat-o la timp. De aceea, Fiscul poate cere băncii la care datornicul are cont să-i dea din banii care sunt în contul respectiv. Cu alte cuvinte, poprirea este o reținere din veniturile datornicului care ajung la bancă. Popririle au limite legale, astfel că, teoretic, nu se ajunge în situația în care un contribuabil este „văduvit” de toate veniturile dintr-o lună, ci doar de o parte din ele. Foarte important: există plafoane de datorii în funcție de care se aplică poprirea.
9. Cum evit popririle bancare?
Prin plata datoriilor la Fisc. Conform informațiilor furnizate de autorități, somația de plată este cel mai bun instrument de colectare a datoriilor fiscale. În sensul că datornicii care au depășit termenele de plată preferă să-și achite datoriile imediat după ce primesc somația, înainte să se înceapă efectiv executarea silită prin poprire sau altă modalitate de recuperare a datoriilor fiscale. Somația este o înștiințare formală obligatorie prin care datornicul este informat că, dacă nu-și plătește rapid datoriile, va fi executat silit.
10. Cum știu dacă mi se vor popri conturile?
Atunci când vine somația de plată. Executarea silită a datornicilor începe prin comunicarea somației de plată. Dacă trec 15 zile de la comunicarea somației și nu se achită datoriile sau nu se apelează la mediere, autoritățile continuă măsurile de executare silită.
Comentarii articol (0)