2. Eșalonarea simplificată la plată din OUG 181/2020. Eșalonarea simplificată a fost stabilită pe final de 2020. Mecanismul vizează eșalonarea pe maximum 12 luni a obligațiilor fiscale principale și accesorii care au devenit scadente începând cu data de 17 martie 2020. Acesta este accesibil pentru orice persoană fizică sau juridică ce a acumulat datorii (minimum 500, respectiv 5.000 de lei) de când a început criza coronavirusului, dacă se depune o cerere în acest sens până la 31 martie 2021. Eșalonarea simplificată a fost gândită ca o alternativă la eșalonarea clasică, pentru că este mai ușor de accesat și nu necesită constituirea de garanții.
3. Restructurarea financiară din OG 6/2019. În acest caz, vorbim de un mecanism dat încă din 2019 și a cărui aplicabilitate a fost extinsă de mai multe ori. Este vorba de restructurarea, pentru firme, a obligațiilor principale restante la 31 decembrie 2020 și a obligațiilor accesorii aferente, dacă datornicii n-au cum să acceseze eșalonarea clasică la plată. Notificarea intenției de a beneficia de restructurare se depune până la 31 martie 2021, iar cererea de restructurare se depune până la 30 iunie 2021. Atenție: Chiar dacă cererea de restructurare poate fi depusă până-n iunie, depunerea notificării intenției de a beneficia de restructurare este obligatorie pentru a accesa mecanismul. Astfel, cei care vor să beneficieze de restructurare trebuie neapărat să depună notificarea până la 31 martie, altfel nu mai pot face nimic după această dată.
Cum recomandă specialiștii să alegi un mecanism
Fiecare datornic ar trebui să facă, preferabil cât mai repede posibil, o analiză a propriei situații financiare și a condițiilor de accesare a celor trei mecanisme amintite mai sus. Conform specialiștilor de la Radu și Asociații, firma de avocatură ce ține de EY România, întrebarea datornicului n-ar trebui să fie Care mecanism e cel mai bun?, ci Care mecanism e potrivit pentru mine în situația în care sunt acum?.
„În concret, cea mai avantajoasă facilitate pentru un contribuabil care înregistrează datorii la bugetul de stat nu poate fi corelată strict de un anumit factor, precum dimensiunea datoriei, depinzând în concret de situația specifică și circumstanțele concrete ale fiecărei companii. Astfel, vom recomanda accesarea unei anumite facilități în urma unei analize complexe a mai multor factori, precum vechimea datoriilor, raportul obligații fiscale principale - obligații fiscale accesorii, capacitatea de plată pe termen scurt, posibilitatea accesării unor resurse externe (de la grup sau împrumuturi bancare)”, ne-a explicat lunile trecute Emanuel Băncilă, partener la Radu și Asociații.
Teoretic, amnistia fiscală este cel mai avantajos mecanism, însă sunt șanse ca anumiți contribuabili să nu poată, efectiv, să-l acceseze, chiar dacă vor asta. Poate că lor li se potrivește mai mult eșalonarea simplificată, de exemplu.
Altă problemă care s-ar putea pune în perioada asta este dacă un datornic poate accesa concomitent mai multe mecanisme. Ei bine, este foarte greu de imaginat un datornic care să poată accesa concomitent două sau chiar trei mecanisme. Concret, dacă ne luăm după condițiile de accesare, reiese că mecanismele au fost gândite cumva tocmai pentru a se evita cumularea.
„Analiza dispozițiilor legale prin care aceste facilități au fost instituite, precum și a condițiilor de accesare și a circumstanțelor specifice fiecărei facilități, fac deosebit de dificilă existența unei ipoteze în care pentru aceleași datorii s-ar accesa două sau mai multe facilități”, a lămurit Emanuel Băncilă. Așadar, datornicii pot alege doar unul dintre cele trei.
În același timp, specialistul ne-a explicat și cam ce fel de firme ar putea să acceseze amnistia, eșalonarea simplificată sau restructurarea. De exemplu, amnistia e recomandată mai ales celor care înregistrau datorii la finele lunii martie 2020. Eșalonarea simplificată e recomandată celor care înainte de criza coronavirusului erau buni platnici. Restructurarea e recomandată celor care ar putea fi interesați de facilități un pic diferite de eșalonare sau amnistie.
În fine, trebuie precizat că doar două dintre mecanismele de gestionare a datoriilor la stat sunt deschise persoanelor fizice - amnistia fiscală și eșalonarea simplificată. Restructurarea este dedicată exclusiv firmelor.
Important! Nu uita că eșalonarea clasică la plată din Codul de procedură fiscală e accesibilă permanent. În acest caz, ne referim la un mecanism pe care datornicii îl au la dispoziție oricând, el fiind prevăzut de multă vreme în Codul de procedură fiscală. În esență, eșalonarea clasică (așa cum ne referim la ea pentru a o diferenția de eșalonarea simplificată) se acordă pentru o perioadă de până la cinci ani, dar numai dacă se instituie garanții. Fără garanții, mecanismul poate fi valabil maximum șase luni. Datornicii pot accesa eșalonarea clasică dacă au creanțe de cel puțin 500 de lei (persoane fizice) sau 5.000 de lei (persoane juridice).