În această lună începe efectiv recensământul de probă, aceasta fiind etapa pregătitoare a unui nou recensământ al populației și locuințelor, programat pentru anul viitor. Mai exact, de săptămâna viitoare poate începe autorecenzarea celor 50.000 de gospodării selectate pentru recensământul de probă de către Institutul Național de Statistică (INS). Recensământul propriu-zis al populației și locuințelor ar fi trebuit să aibă loc în acest an, dar, în contextul epidemiologic actual, s-a decis amânarea lui pentru 2022.
Recensământul de probă, prin care autoritățile testează capacitatea de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ, va începe în
10 martie, prin autorecenzarea celor aproximativ 50.000 de gospodării alese de INS, potrivit unui
comunicat recent al instituției.
Persoanele selectate de INS au primit deja sau urmează să primească un
pliant informativ, în care sunt prezentați toți pașii necesari pentru autorecenzare, operațiune ce va avea loc
în perioada 10-16 martie 2021.
Primul pas al autorecenziei este
completarea unui formular de preînregistrare, pentru toți membrii gospodăriei. Formularul foate fi accesat și prin scanarea codului QR de pe spatele pliantului amintit mai sus.
Apoi, cel de-al doilea și ultim pas al autorecenziei constă în
completarea chestionarului individual, persoanele selectate accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de e-mail indicată la preînregistrare.
Autorecenzarea se va putea face
folosind orice dispozitiv conectat la internet, respectiv utilizând orice telefon mobil de tip smartphone, tabletă, laptop sau PC.
În cazul în care, din motive bine întemeiate, unele dintre persoanele care fac parte din eșantionul recensământului de probă nu se vor putea autoînregista, vor primi, în
intervalul 22-31 martie, vizita recenzorului la adresa de reședință pentru completarea chestionarului prin metoda interviului direct.
INS subliniază faptul că
“[p]articiparea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor, sunt obligatorii”.
Cei care refuză furnizarea informațiilor solicitate sau nu permit vizita recenzorului, dar și cei care dau informații incorecte pot fi sancționați, potrivit OUG 19/2020, cu
amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.
Recensământul de probă este necesar în vederea îmbunătățirii modului de organizare și desfășurare a recensământului propriu-zis, ce va avea loc în primul semestru al anului 2022. Mai multe detalii despre recensământul propriu-zis se pot citi în
acest material.
Comentarii articol (1)