Zilele libere pentru evenimentele familiale, așa cum erau regăsite în contractul colectiv național și cum au fost preluate în majoritatea regulamentelor interne ale angajatori, se acordau:
- la căsătoria salariatului - 5 zile;
- la căsătoria unui copil - 2 zile;
- la nașterea unui copil - 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;
- la decesul soțului, copilului, părinților, socrilor - 3 zile;
- la decesul bunicilor, fraților, surorilor - 1 zi;
- donatorii de sânge, conform legii;
- la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiasi unități, cu mutarea domiciliului în altă localitate - 5 zile;
Problema se pune în situația în care dacă zilele libere plătite pentru cununia civilă sau decesul unei rude apropiate nu sunt prevăzute în CCM sau RI, ele mai pot fi acordate?
“Chiar dacă nu sunt reglementate în mod expres de către angajator în cuprinsul Regulamentului Intern sau al contractului colectiv de muncă aplicabil după caz, zilele libere plătite pentru evenimente familiale deosebite reprezintă un drept al salariatului prevăzut de lege, iar angajatorul are obligația să le acorde având în vedere prevederile art. 152, alin. (1) coroborat cu art. 40 alin. (2), respectiv angajatorul are obligația să acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Andreea Păun, Payroll Supervisor, Accace Romania.
Așadar, chiar dacă nu sunt prevăzute în documentele interne, salariatul are dreptul de a cere aceste libere speciale și angajatorul obligația de a le oferi, însă deoarece Codul muncii nu prevede un minimum pentru fiecare eveniment familial rămâne la latitudinea angajatorului câte zile va acorda.
Așa cum Codul muncii stabilește liberele pentru evenimente familiale se acordă separat de concediul de odihnă, specialista Accace indicând faptul că pe durata lor contractul individual de muncă nu se suspendă, iar acordarea lor nu se înregistrează în Revisal.
Din cercetarea făcută de redacția noastră pe acest subiect a reieșit la iveală că unii salariați solicită zilele libere pentru căsătorie în perioada în care are loc cununia religioasă, care uneori se întâmplă la o distanță de câteva luni de cea din fața ofițerului de stare civilă. Și pentru că documentele de muncă nu fac niciun fel de precizare legată de tipul de căsătorie (civilă sau religioasă) pentru care pot fi cerute liberele sau de termenul-limită în interiorul căruia pot fi solicitate, deși, în unele cazuri, ele sunt prevăzute de RI, angajatorii se pot confrunta cu o serie de situații nedorite.