ACCES PREMIUM
De ce premium?
Cea mai bună cale de recuperare a datoriilor de la partenerii de afaceri e cea amiabilă, spun specialiștii
În contextul în care firmele se confruntă cu diverse probleme financiare, pe fondul pandemiei de coronavirus, opțiunile juridice și fiscale de recuperare a creanțelor au devenit o preocupare esențială pentru creditori. Cu toate acestea, opțiunea principală rămâne aceea ca debitorul și creditorul să ajungă la o înțelegere în mod amiabil, după cum au recomandat specialiștii în cadrul unei conferințe organizate joi de către avocatnet.ro. Pe de altă parte, datul în judecată se află la polul opus, fiind opțiunea cea mai evitată de creditori, din cauza multiplelor dezavantaje pe care le prezintă.
Articolul continuă mai jos
“
Cea mai bună modalitate de a recupera creanțele, înainte de discuta de proceduri de drept comun, de proceduri speciale, cum e ordonanța de plată, înainte de a discuta despre insolvență, este calea amiabilă”, a subliniat, în cadrul
conferinței organizate joi de avocatnet.ro,
Iustin Armașu, Partener | Litigii, arbitraje, insolvență și reorganizare, în cadrul
Schoenherr.
Aceasta este cea mai indicată alternativă întrucât, în acest fel, la sfârșitul zilei, atât debitorul, cât și creditorul sunt mulțumiți.
Pe cale amiabilă, cele două părți își exprimă acordul de voință, iar lucrurile se pot rezolva fără alte demersuri suplimentare, care se pot dovedi adesea costisitoare și de lungă durată.
Întocmirea unui calendar de plăți, eșalonarea datoriilor și reducerea penalităților reprezintă doar câteva dintre modurile în care debitorul și creditorul pot ajunge, pe cale amiabilă, la o înțelegere reciproc avantajoasă.
Astfel,
calea amiabilă este cea recomandată, de fiecare dată, de către avocații de litigii. Prin urmare, așa cum a punctat Iustin Armașu, o bună comunicare între creditor și debitor poate conduce la rezultate benefice pentru ambele părți, printr-o înțelegere la care se poate ajunge doar dacă există încredere.
E drept că, în perioadele de criză, încrederea se pierde, însă această variantă rămâne cea de preferat altor proceduri judiciare sau speciale.
La polul opus, a mai adăugat specialistul în litigii,
datul în judecată în mod clasic (adică procedura de drept comun)
e procedura de recuperare a creanțelor cea mai evitată de creditori, din cauza dezavantajelor pe care le prezintă. Printre aceste dezavantaje se numără cuantumul mare al taxei de timbru, durata îndelungată a unui astfel de litigiu (care poate fi de minimum 1 an – 1 an și jumătate, până la obținerea unei hotărâri definitive, și care se poate prelungi ani de zile, în funcție de speță), dar și eventualele cheltuieli de judecată care trebuie suportate în cazul pierderii procesului. De aceea, aceasta este recomandată de specialiști ca ultimă soluție.
Citește mai mult despre
recuperare creante,
firme cu datorii,
parteneri de afaceri
Specialiști citați în acest articol
Iustin Armașu este partener al Schoenherr București în cadrul practicii de litigii / arbitraje și insolvența. Iustin este specializat în litigii comerciale, de contencios administrativ și fiscal, arbitraje precum și în insolvența natională și transfrontalieră și are peste 10 ani de experiență în civil și contencios administrativ.
Este un avocat cu experiența considerabilă și a fost implicat în echipa care a oferit consultanță și a reprezentat clienți locali și internaționali, precum și persoane publice și instituții, într-o multitudine de proiecte, acordând asistență și reprezentare juridică în numeroase litigii și arbitraje în diverse materii, inclusiv contencios administrativ și fiscal, procedura insolvenței, proprietați imobiliare, drept societar, piețe de capital, răspundere contractuală.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)