avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cheltuieli judecata in procedura insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cheltuieli judecata in procedura insolventei

Buna ziua,

Va retin atentia cu o problema care a fost pusa in discutie astazi de catre un client care solicita deschiderea procedurii de insolventa impotriva unui debitor.
Clientul solicita ca, in cererea prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei impotriva debitorului, sa se precizeze si obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata (taxe timbru, onorarii avocatiale).
Recunosc ca este primul caz de acest gen pe care l-am intalnit pana acum.
Din punctul meu de vedere, sunt doua scenarii posibile:
1. deschiderea procedurii de insolventa - creditorul va fi inscris la masa credala cu creanta rezultand din facturile emise de el si neachitate de catre debitor
2. debitorul vrea sa solutioneze amiabil litigiul si accepta sa plateasca suma restanta + cheltuielile de judecata, incheind in acest sens o tranzactie cu creditorul.
Cum se va proceda insa cu cheltuielile de judecata pretinse de creditor in cazul in care se deschide procedura insolventei impotriva debitorului.
Un raspuns pe aceasta tema este binevenit.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: bossman , utilizator 22:41, 29 Mai 2009
Va recomand sa faceti tranzactie si sa va luati banii sau/(daca sunteti celalalt) sa-i platiti. In general, prin deschiderea procedurii se vor inscrie la masa credala toti creditorii inclusiv si mai ales statul ( finantele) si creditorii privilegiati ( in caz ca exista).

Daca sunteti creditorul aveti interesul sa va luati banii.
Daca sunteti debitorul trebuie sa analizati situatia in care va aflati. Daca puteti face dovada ca nu sunt indeplinite conditiile de admitere ale unei cereri de deschidere a procedurii, eu va recomand sa faceti contestatia in termen legal si sa va aparati. Daca nu, faceti tranzactia si creditorul sa faca renuntare.

Toata procedura insolventiei este..in opinia mea..o mizerie...si , din proprie experienta, va spun ca, de cele mai multe ori, sansele de recuperare sunt minime.

succes
av. Ileana Schwarz
La mine, formularea unei cereri de deschidere a procedurii a functionat doar pe post de " bau bau" si debitorul mi-a dat banii..inainte de a se deschide procedura.In celelalte dosare, figurez pe un tabel dar...nu mai am ce valorifica..
Concluzia o trageti dvs. singur
Multumesc pentru raspuns.

Mie nu mi se pare ca procedura insolventei este o mizerie, dimpotriva, in tarile civilizate exista o practica indelungata in acest domeniu si, de multe ori, chiar debitorul solicita intrarea sa sub ptotectia legii insolventei/falimentului.

In situatia de fata, eu reprezint creditorul iar formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii insolventei este ultima solutie la care am apelat, dupa catev concilieri privind solutionarea pe cale amiabila, concluzionand ca debitorul incearca doar sa castige timp si neavand intentia de a plati marfa deja livrata.

Si eu sper ca debitorul va dori sa semneze o tranzactie si sa inchidem dosarul, dar asta depinde numai de debitor.

Formularea unei cereri de chemare in judecata intemeiata pe dreptul comun ar fi reprezentat doar o pierdere de timp si chiar si de bani (ma refer aici la cuantumul taxei de timbru).

pana la scenarii, promovati cererea de deschidere a procedurii insolventei si un alt capat de cerere sa solicitati cheltuieli de judecata cf. art.149Legea 85 coroborat cu 274 C.p.c.
Daca se deschide procedura, nu uitati sa actualizati creanta cu cheltuielile de judecata( pana la data limita la care administratorul judiciar solicita depunerea cererea de admitere a creantelor) .
Chitanta de onorariu sa fie anterioara pronuntarii sentintei de deschidere a procedurii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in dosar de insolventa lenu_ro lenu_ro va rog daca puteti sa ma ajutati: Am un debitor, soc. com., care are o suma ff mare de achitat. am vb cu dinsii, i-am rugat sa achite debitul... degeaba. am ... (vezi toată discuția)
Executare silita sau inscriere la masa credala? ddianna ddianna Buna ziua, In calitate de creditor, am obtinut o hotarare judecatoreasca executorie de drept, in ceea ce priveste un debitor impotriva caruia, intre timp s-a ... (vezi toată discuția)
Taxa declaratie creanta mara2010 mara2010 Daca am formulat declaratie de creanta si m-am inscris la masa credala a unei societati aflate in insolventa si am atasat copiile dupa facturi si taxa ... (vezi toată discuția)