avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... recuperare bani de la agentie de turism in ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

recuperare bani de la agentie de turism in incapacitate de plata

Stiu ca au mai fost discutii pe tema asta, dar fiind un novice in acest subiect, as fi recunoscator daca ar putea cineva sa ma clarifice:
Pe scurt:
- am achitat un avans la o agentie de turism
- aflu zilele trecute de pe website ca agentia este in incapacitate de plata facand demersuri de declarare a insolventei
- pe acelasi website se mentioneaza existenta unei polite de asigurare

In acest context care ar fi totusi pasii normali de facut pentru a incerca macar recuperarea banilor ?
Singurul lucru pe care l-am facut pana acum a fost sa depun o cerere de despagubire la asiguratorul mentionat.

Merci.
Cel mai recent răspuns: nicolae1909 , utilizator 13:12, 18 August 2012
Procedura somatiei este o procedura speciala si urgenta, ce poate fi utilizata numai pentru recuperarea creantelor reprezentand sume de bani, rezultand din contracte sau din alte inscrisuri, semnate de ambele parti.
In procedura somatiei de plata, facturile semnate de debitor reprezinta dovada de baza utilizata in fata instantei,
Potrivit Codului de procedura civila, care instituie procedura generala privind recuperarea creantelor, inainte de initierea unei actiuni in instanta, creditorul trebuie sa incerce sa solutioneze problema in mod amiabil cu debitorul.
In acest sens, creditorul trebuie sa comunice o notificare scrisa debitorului, prin care sa-l invite in scopul solutionarii amiable a problemei.
Notificarea trebuie sa includa, drept anexe, toate documentele ce atesta creanta creditorului, si trebuie transmisa cu cel putin 15 zile inainte de data propusa pentru intalnire.
Daca partile reusesc sa rezolve problema in mod amiabil, atunci debitorul va plati suma datorata si nicio actiune nu va mai fi introdusa in instanta.
Insa, in cazul in care partile nu ajung la o intelegere, sau daca partile ajung la o intelegere, pe care debitorul o incalca, atunci creditorul poate introduce o actiune in instanta, la care va anexa toate documentele ce atesta faptul ca partile au incercat sa solutioneze problema amiabil inainte de introducerea respectivei actiuni. In lipsa unor asemenea dovezi, actiunea va fi respinsa de instanta.
Cel mai mare avantaj al procedurilor urgente este tocmai acest caracter urgent, ce permite judecatorului in cauza sa dea o solutie intr-un termen de aproximativ 2-3 luni ? textul OUG 119 solicita instantei sa dea o solutie in 90 de zile.
In plus, procedurile urgente nu solicita partilor sa incerce solutionarea amiabila a chestiunii, ceea ce scurteaza intregul proces.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Ares-3, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ca actiunea descrisa de dvs. se deruleaza independent si paralel cu intrarea in insolventa a firmei ?
As mai avea o nelamurire, de ordin tehnic sa-i spunem. Transmiterea notificarii ar trebui facuta la adresa oficiala mentionata in documente, sub forma de recomandata sau fax presupun. Ce se intampla daca debitorul nu poate fi contactat pe nicio cale din acestea ?
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2012
nicolae1909, utilizator
Pentru dovedirea interesului dvs de solutionare amiabila este de preferat ca intreaga corespondenta sa se realizeze prin mandat cu confirmare de primire la adresa din contract
Daca dvs detineti probe=somatii/notificari pentru achitare de obligatii.,pe care insa firma din cvasi motive nu le-a primit sau nu a dorit sa le primeasca,in eventuala actiune in instanta,dvs dovediti interesul pentru solutionare amiabila si ca ati desfasurat procedura prealabila
Revin la subiect pentru un sfat.
In aceasta speta credeti ca merita inscrierea la masa credala ? Stiu ca exista prioritati si ca mai trebuie platita si o taxa de 150 lei.
O alta intrebare ar fi daca exista vreo legatura intre inscrierea la masa credala si o potentiala despagubire de la societatea de asigurari.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere masa credala axellcom axellcom In urma unei hotarari judecatoresti irevocabila ma duc la un executor care pe baza deciziei ma inscrie in nus ce tabel zicandu-mi ca intai e Banca , Statul si ... (vezi toată discuția)
Clienti in lichidare-facturi neincasate nico75 nico75 Buna ziua, Firma la care lucrez are de incasat facturi de la clienti care se alfa in lichidare, reorganizare, mai exact sunt sub incidenta legii 85/2006. In ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante impact.d impact.d Persoana juridica (SRL) am de recuperat creante de la o societate comerciala. Am actionat in instanta (somatie de plata) firma debitoare si in data de ... (vezi toată discuția)