Pe baza referatului de evaluare întocmit de mentor, ce va trebui elaborat cu zece zile lucrătoare înainte de terminarea stagiului (în prezent, referatul se întocmește cu cinci zile înainte de data de expirare, de către comisia de evaluare), angajatorul va elibera un certificat sau o adeverință de finalizare a stagiului.
În plus, stagiarul va scăpa de obligația de a întocmi raportul de stagiu, prin care trebuie să facă descrierea programului de activități desfășurate în această perioadă, nu va mai avea obligația de a-și organiza evidența proprie a activităților și nu va mai trebui nici să participe la procesul de evaluare.
În schimb, i se va da dreptul de a primi referatul de evaluare în trei zile lucrătoare de la data completării lui de către mentor și va putea să-l conteste, dacă este cazul.
Contractele de stagiu, încheiate pe baza prevederilor actuale ale Legii 335/2013, aflate în derulare la data în care acest proiect va deveni lege, își vor produce efectele până la expirarea duratei pentru care au fost încheiate, în baza regulilor în vigoare la momentul la care au fost încheiate. Altfel spus, nu vor fi afectate de noile reguli.
Normele de aplicare ale Legii 335/2013, aprobate prin HG 473/2014, vor trebui ajustate de Guvern în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii (termenul este prevăzut însă pentru adoptarea HG-ului de modificare, nu pentru oficializarea sa).
Cum pot primi angajatorii finanțare pentru stagiari
Legea 335/2013 prevede că angajatorul care încheie un contract de stagiu poate cere o finanțare din partea statului pe perioada derulării contractului de stagiu, în cuantum de 2.250 lei/lună.
Pentru a primi acești bani, angajatorii trebuie:
- să le facă stagiarilor contracte de stagiu (scrise), anexe la contractele de muncă;
- să meargă la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data încheierii contractului de stagiu, și să încheie o convenție specială;
- să depună la agenția de muncă o serie de documente (copii ale actului de identitate al stagiarului, contractului individual de muncă și a celui de stagiu);
- să depună lunar la agenția de muncă un tabel nominal cu stagiarii, fișa de evidență zilnică a salariaților stagiari și statele de plată pentru luna respectivă.
Dacă angajatorul rupe contractul de muncă al stagiarului (nu e necesar preavizul aici), el nu va mai primi banii respectivi. Mai mult, va trebui să dea înapoi și sumele primite până atunci, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raportului de muncă.
Birocrația, piedică în semnarea mai multor contracte de stagii
Această formă de pregătire nu este atractivă din punctul de vedere al angajatorilor, dacă ne uităm la statistică oferită de Ministerul Muncii în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege. Mai exact, în anul 2020 au fost încadrați pe locuri de muncă destinate stagiarilor 26 de absolvenți de studii superioare, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în timp ce, în 2021, doar doi absolvenți.
Dintr-un chestionar transmis angajatorilor care au beneficiat de prevederile Legii stagiaturii reiese că aceștia consideră, în proporție de 33,3%, că procesul încheierii unui contract de stagiatură este birocratic, iar jumătate dintre cei chestionați au identificat ca principale probleme procedurile îndelungate și greoaie de organizare a perioadei de stagiu și de evaluare a stagiarului. 83,3% din respondenți au fost de părere că efectuarea evaluării ar trebui realizată de angajator, iar 66,7% din respondenți apreciază că evaluarea stagiarului trebuie făcută prin observarea directă a activității acestuia, comportamentului, performanțelor și îndeplinirii obiectivelor stabilite în raport cu programul de activități aprobat de angajator.
Mai mult, angajatorii nu sunt interesați de subvenții acordate pentru organizarea de stagii profesionale, deoarece mutitudinea de documente care trebuie întocmite, mai ales la finalul stagiului, este descurajantă, se mai precizează în nota de fundamentare.
Atenție! Proiectul trebuie acum promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.