O amnistie fiscală care să rezolve problema companiilor care au acordat în trecut tichete cadou salariaților partenerilor de afaceri a fost propusă recent pentru adoptare la Camera Deputaților, în cadrul procedurii parlamentare de reexaminare. Dacă amnistia va ajunge să se aplice, contribuabilii vor scăpa de sumele suplimentare de plată stabilite de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) atunci când aceasta a reîncadrat veniturile din tichete cadou în venituri salariale.
Concret, este vorba de situațiile în care tichetele cadou au ajuns de la firma A la firma B pentru salariații firmei B. Deși firmele au interpretat, în general, că în acest caz au de plată la stat numai impozit pe venit, ANAF a reîncadrat în ultimii ani veniturile considerate din alte surse în venituri salariale pentru care trebuie plătite și impozit, și contribuții sociale.
În acest context a apărut și
proiectul de lege ce prevede
o amnistie fiscală pentru situațiile în care s-au acordat tichete cadou terților, care ulterior au fost reîncadrate de ANAF, stabilindu-se sume suplimentare de plată la bugetul statului.
Deși trecuse deja de ambele Camere parlamentare în iunie 2022,
președintele României a decis să ceară reexaminarea proiectului, motivul principal invocat fiind că regulile amnistiei nu sunt îndeajuns de clare pentru a putea fi aplicate în practică fără probleme - drept urmare,
documentul trebuie adoptat iar de Parlament pentru a se aplica. Prima decizie a venit la Senat acum câteva săptămâni (teoretic, cu ajustările cerute de șeful statului), astfel că
documentul a fost propus recent pentru adoptare și la Camera Deputaților, acolo unde curând urmează, din nou, votul decisiv.
„Se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de la intrarea în vigoare a Legii nr. 193/2006 (...) și respectiv a Legii nr. 165/2018 și de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit”, dispune inițiativa legislativă.
Mai exact, amnistia va viza, în primul rând, contribuabilii care au primit decizii de impunere în acest sens, dar
încă n-au achitat sumele suplimentare stabilite de ANAF. În al doilea rând, vor fi vizați și contribuabilii care au primit decizii de impunere și
au apucat să plătească sumele suplimentare, aceștia urmând să-și primească banii înapoi la cerere.
Pe deasupra, inspectorii ANAF
nu vor mai avea voie să emită noi decizii de impunere pentru situații asemănătoare depistate în legătură cu perioadele anterioare citate mai sus.
Amnistia fiscală
se va aplica din oficiu, însă va fi necesar ca ANAF să vină, în 30 de zile, cu un ordin cu procedura de implementare a proiectului de lege.
Deși autoritățile au încercat în ultima vreme să clarifice tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate terților, Guvernul a decis la sfârșitul lunii decembrie 2021
să interzică cu totul această practică. Așa se face că, în prezent, companiile mai pot acorda tichete cadou numai salariaților proprii, dacă nu vor să riște amendarea.
La scurt timp după această schimbare drastică de direcție, specialiștii
EY România atenționau că încă este nevoie de o soluție pentru cei care s-au trezit cu reîncadrări de venituri. Iar cu câteva luni mai devreme specialiștii
Biriș Goran spuneau că situația cere o amnistie fiscală.
Până la schimbarea radicală din decembrie 2021, acordarea de tichete cadou terților se număra printre
situațiile în care exista un risc foarte mare să intervină, în caz de control fiscal, o recalificare de venituri.
Recent, o amnistie fiscală ce vizează recalificări de venituri făcute de ANAF a fost oficializată, aceasta țintind, însă,
diurnele acordate de angajatorii care trimit salariați în străinătate.
Atenție! Proiectul de lege trebuie adoptat din nou și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.