„Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie sprijinirea operatorilor economici, societăţi şi societăţi cooperative, prin facilitarea accesului la finanţare, în scopul îmbunătăţirii performanţelor economice şi tehnice ale acestora, urmărind adaptarea la cerinţele determinate de statutul României ca stat membru al Uniunii Europene, prin creşterea nivelului de competitivitate, crearea şi menţinerea locurilor de muncă, digitalizarea companiilor românești din sectoarele de servicii și comerț, precum și creșterea capacităților de promovare și comerț online”, este explicat în document.
Pe scurt, programul de Comerț și servicii va fi accesibil microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii, ce sunt organizate ca societăți. Acestea vor trebui să aibă capital social integral privat, să fie înființate până la finalul anului 2019 și să n-aibă datorii la stat (nici măcar eșalonate).
Proiectul publicat de minister pare să fie incomplet, însă, pentru că nu este precizat clar care va fi valoarea ajutorului acordat de stat. În forma actuală, limita maximă pare să fie de 200.000 de euro.
Finanțarea va putea fi folosită, în mare, pentru:
- echipamente tehnologice;
- achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de comerț sau servicii şi spaţii de depozitare;
- mijloace de transport;
- achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale;
- salarii, utilități (energie electrică, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), servicii de contabilitate și cheltuieli aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de depozitare sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ;
- consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării şi/sau pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 8.000 lei.
„Toată corespondența și transmiterea de anunțuri/ clarificări/ notificări oficiale ce țin de implementarea programului vor avea loc electronic prin intermediul aplicației informatice de înscriere și gestiune a schemei de ajutor, drept pentru care aplicanții au obligația de a verifica permanent contul din front-office aferent sistemului informatic pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale de răspuns”, scrie în proiectul de ordin.
Solicitanții vor trebui să obțină minimum 50 de puncte (din maximum 100 de puncte) pentru a putea fi luați în calcul. Ordinea la contractare se va face în funcție de punctajul obținut.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin cu procedura de aplicare a programului de Comerț și servicii trebuie aprobat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și publicat în Monitorul Oficial.