„Obiectivul Programului naţional multianual de microindustrializare îl constituie susţinerea investiţiilor în sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedură, creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii IMM din aceste sectoare, promovarea producției interne și a conceptului «Fabricat în România»”, scrie în proiect.
Firmele acceptate în program vor fi cele care activează, printre altele, în industria alimentară, producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape înbuteliate, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier sau fabricarea de mobilă.
Ajutorul de minimis va putea fi de până la 500.000 lei pentru un solicitant, dar acesta va acoperi numai maximum 85% din cheltuielile eligibile. Astfel, va fi nevoie și de o contribuție proprie de miminum 15% din cheltuielile eligibile. Finanțarea va putea fi folosită, în mare, pentru:
- echipamente tehnologice;
- achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producție şi spaţii de depozitare;
- mijloace de transport;
- achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale;
- salarii, utilități (energie electrică, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), servicii de contabilitate și cheltuieli aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de producție sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ;
- consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării şi/sau pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 8.000 lei.
Înscrierea în program se va face online, în aplicația de la adresa granturi.imm.gov.ro, după ce solicitanții își fac un cont de utilizator. Perioada de înscriere pentru a obține finanțare va fi comunicată cu cel puțin cinci zile înainte și va fi de 20 de zile (cu posibilitatea prelungirii până la epuizarea bugetului).
„Toată corespondența și transmiterea de anunțuri/ clarificări/ notificări oficiale ce țin de implementarea programului vor avea loc electronic prin intermediul aplicației informatice de înscriere și gestiune a schemei de ajutor, drept pentru care aplicanții au obligația de a verifica permanent contul din front-office aferent sistemului informatic pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale de răspuns”, scrie în proiectul de ordin.
Solicitanții vor trebui să obțină minimum 50 de puncte (din maximum 100 de puncte) pentru a putea fi luați în calcul. Ordinea la contractare se va face în funcție de punctajul obținut.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin cu procedura de aplicare a programului de Microindustrializare trebuie aprobat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și publicat în Monitorul Oficial.