Deoarece regimul impozitării micro va suferi modificări majore la 1 ianuarie 2023, regulile de ieșire din acesta în cursul anului vor fi extinse față de cele existente acum. De aceea, am explicat mai jos care sunt noile reguli de reținut.
Noua formă a regimului impozitului micro (cotă unică de 1%) a fost stabilită prin
OG 16/2022, aceasta urmând să se aplice din prima zi a anului viitor. Principalele noutăți sunt că regimul va putea fi aplicat de firmele care au afaceri de până la 500.000 de euro, au cel puțin un salariat, au (dacă e cazul) venituri minoritare din activități de management și consultanță și evită anumite domenii de activitate. În plus, o persoană va putea deține, în anumite condiții, maximum trei microfirme.
Având în vedere noile restricții, regulile de ieșire din regim în timpul anului, de la articolul 52 din Codul fiscal, sunt extinse și ele, față de forma sumară de acum (punctele 15 și 20 ale articolului I din OG 16/2022).
Iată principalele aspecte de reținut: 1. Dacă în cursul unui an fiscal
se obțin venituri mai mari de 500.000 de euro (față de un milion de euro, în prezent), microfirma trebuie să treacă la impozit pe profit din trimestrul în care s-a depășit limita. La fel se întâmplă și
dacă ponderea veniturilor din consultanță și management, în veniturile totale, este de peste 20% (precizarea e nouă, având în vedere reintroducerea limitei pentru venituri din consultanță și management). Însă apare și o altă precizare complet nouă: dacă se depășește oricare dintre cele două limite, nu se mai poate opta, în perioada următoare, pentru aplicarea regimului micro. Cele două limite fiscale se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal.
2. Dacă în cursul unui an fiscal
nu mai este îndeplinită condiția de a avea cel puțin un salariat, microîntreprinderea trebuie să treacă la impozit pe profit începând cu trimestrul în care a intervenit schimbarea. Prin excepție, dacă e vorba de o firmă cu un singur salariat, al cărui raport de muncă încetează, condiția legală se consideră îndeplinită dacă acesta este înlocuit în maximum 30 de zile (dacă noul angajat are contract pe perioadă nedeterminată sau contract pe perioadă determinată de minimum 12 luni). Aceste precizări sunt complet noi la articolul 52 din Cod.
3. Dacă în cursul unui an fiscal o microfirmă
începe să desfășoare anumite activități, aceasta trebuie să treacă la impozit pe profit din trimestrul în care intervine schimbarea. Este vorba de activități în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor, reasigurărilor și pieței de capital (inclusiv activități de intermediere în cele trei domenii), în domeniul jocurilor de noroc sau în domeniul explorării, dezvoltării, exploatării zăcămintelor de petrol și gaze naturale. Prevederile sunt noi.
4. Dacă în cursul unui an fiscal
se încalcă regula deținerii a maximum trei microfirme de către un singur acționar/asociat, trebuie să se stabilească microfirma/ele care trebuie să treacă la impozit pe profit începând cu trimestrul în care a apărut încălcarea. În acest caz, ieșirea din regimul micro este definitivă pentru anul fiscal curent. Și aceste precizări sunt noi, având în vedere introducerea regulii deținerii a maximum trei microîntreprinderi.
5. În cazul firmelor care trebuie să treacă la impozitul pe profit din cauza situațiilor amintite la punctele precedente,
calculul și plata impozitului pe profit se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul de tranziție la noul regim. Această prevedere există și acum, doar că a fost extinsă pentru a acoperi și noile situații în care o microfirmă poate trece, în timpul anului, la regimul impozitării profitului.
Firmele care, la începutul anului viitor, nu vor mai îndeplini toate condițiile pentru a rămâne la regimul micro vor trebui să treacă la regimul impozitului pe profit și
să anunțe acest lucru, prin depunerea formularului 010 (sau a formularului 700), până la 31 martie 2023. Dacă cerințele regimului micro nu mai sunt îndeplinite în timpul anului, anunțarea Fiscului se face în 15 zile de la schimbare, trecându-se la impozitul pe profit începând cu trimestrul în care a intervenit schimbarea.
Important: La început de 2023,
plătitorii de impozit specific pot să opteze pentru impozit micro chiar dacă nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica regimul.
Comentarii articol (0)