ACCES PREMIUM
De ce premium?
Comercianții și prestatorii trebuie să pună la dispoziție plata cu cardul chiar dacă clienții preferă să achite cu numerar?
De la 1 ianuarie 2023, mai mulți comercianți și prestatori vor trebui să accepte plata cu cardul, însă obligația este valabilă chiar dacă clienții unei firme preferă să achite cu numerar? Iată ce răspunde un specialist:
Articolul continuă mai jos
„Legea se referă la obligativitatea punerii la dispoziție, nu la obligativitatea folosirii sistemului - clienții nu sunt obligați să folosească plata cu cardul, dar firma este obligată să o pună la dispoziție. Punerea la dispoziție nu se face la cererea clientului. Cu alte cuvinte, toate firmele care realizează o cifră de afaceri peste 10.000 euro cad sub incidența acestei legi, indiferent cine sunt clienții, ce serviciu se prestează, cum se încasează banii. (...) Plata cu cardul nu înseamnă neapărat achiziția unui POS, ci înseamnă și punerea la dispoziție a unui link, QR code sau orice metodă similară prin care clientul poate achita folosind datele unui card”, a explicat, într-un
articol recent, expertul contabil
Luiza Daneliuc.
Mai precis, prin OG 16/2022 s-a stabilit că,
din 2023, toate companiile care
au, anual, afaceri de peste 10.000 de euro vor trebui să accepte plata cu cardul. Prevederea acoperă atât comercianții de produse, cât și prestatorii de servicii.
„Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata (...), precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice”, prevede actul normativ, în condițiile în care obligația intervine în prezent pentru firmele care au, anual, afaceri de peste 50.000 euro.
Obligația de acceptare a plăților cu cardul intervine începând cu trimestrul următor celui în care încasările din anul în curs depășesc pragul legal. Iar cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Națională a României în ultima zi a anului anterior. Ulterior, firmele pot scăpa de obligație doar dacă, timp de doi ani consecutivi, pragul legal nu mai este depășit.
Așadar, companiile care au afaceri peste pragul legal trebuie să accepte și plățile cu cardul, indiferent dacă clienții lor folosesc sau nu această modalitate de a achita produse și servicii. În caz contrar,
potențialele amenzi se situează între 20.000 și 50.000 de lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.