Documentul prevede, în primul rând, că nicio pensie de serviciu nu va mai putea să depășească salariul primit în perioada activă.
„Cuantumul net al pensiilor de serviciu (...) nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu. Pensia de serviciu netă reprezintă pensia de serviciu stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare. Venitul net reprezintă venitul brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu din care s-au dedus contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.Orice alte dispoziții contrare prezentei legi se abrogă”, scrie în propunere.
În același timp, persoanele care pot cumula mai multe pensii de serviciu vor opta numai pentru una dintre ele. Iar cei care deja primesc mai multe tipuri de pensii de serviciu vor trebui să opteze pentru cea mai avantajoasă dintre ele în termen de 30 de zile după intrarea în vigoare a noilor măsuri. Prin excepție, va fi posibilă cumularea pensiei din sistemul public cu o pensie dintr-un sistem propriu neintegrat celui public.
Măsurile votate de senatori vizează pensiile de serviciu stabilite în baza Legii 303/2022 (judecători și procurori), Legii 223/2007 (personalul aeronautic civil navigant profesionist), Legii 567/2004 (personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor), Legii 7/2006 (funcționarii publici parlamentari), Legii 216/2015 (Corpul diplomatic și consular), Legii 94/1992 (Curtea de Conturi) și Legii 223/2015 (militari și polițiști).
În al doilea rând, se prevede modificarea Codului fiscal în privința impozitării pensiilor de serviciu. În cazul acestora, în care nu se respectă principiul contributivității, se vor aplica două reguli:
- pentru partea de pensie mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut, din care se deduce venitul neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impozit de 10%;
- pentru partea de pensie ce depășește câștigul salarial mediu brut și care excede principiului contributivității, se aplică o cotă de impozit de 15%.
Comentarii articol (10)