avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cf hotararii guvernului cresterea pensiilor de la 01 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cf hotararii guvernului cresterea pensiilor de la 01 01 2024 ...

Cf hotararii guvernului cresterea pensiilor de la 01 01 2024 este de 13.8%,in realitate la mine cresterea este doar de 8.4% datorita celor 3 transe de impozite de 10% , 15%,20%. Poate fi atacata in instanta aceasta aberatie de 3 transe de venituri care reduce artificial inflatia care a fost luata ca baza de crestere a pensiilor?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:51, 7 Ianuarie 2024
Se poate ataca , dar nimeni nu va va spune ce sanse de castig aveti .
Stimate @Ion Soare - va intreb cu toata buna-credinta - pe cine va ganditi sa chemati in instanta ? legiuitorul ( adica , Parlamentul Romaniei ) ? Nu Guvernul a hotarat marirea pensiilor , nici impozitarea lor , ci Parlamentul . Casele de Pensii nu pot decat sa aplice legislatia in vigoare , cu acestea nu va puteti judeca . Foarte multa lume face confuzie , pensiile NU s-au indexat , valoarea punctului de pensie s-a indexat . Iar aceasta valoare sta la baza calculului valorii brute a pensiei , care se diminueaza cu retinerile prevazute de Codul Fiscal ( o lege ) , cu modificarile si completarile ulterioare , rezultand pensia neta . Iar fiscalitatea este o prerogativa a Statului , oricat de impovaratoare sau nedreapta o consideram . Acele procente de impozitare progresiva au fost stabilite tot prin lege - anume Legea 282/2023 , de modificare a Codului Fiscal - si eu am inteles ( cred ca nu ma insel ) ca ele se aplica doar pe partea necontributiva a pensiei , cea datorata contributivitatii , indiferent de nivelul acesteia , ramane la impozitul de 10% pentru ceea ce depaseste 2000 lei .
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2024
CHKa, utilizator
Va trebui sa introduceti o acțiune la instanța însoțită de excepția de neconstituționalitate.

Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii, astfel:
a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;
b) pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât și componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispozițiile lit. a), respectiv o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
(iii) 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
(iii) 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ion Soare
Nu sunteti pensionar din sistemul public de pe legea 263/2010 ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare pensie militara achita achita Buna ziua. Sunt pensionar militar, supus impozitarii in trepte pe pensie necontributiva. Am primit pensia in ianuarie cu un impozit mai mare decat ma asteptam. ... (vezi toată discuția)
Plata cas dorinstancescu dorinstancescu buna ziua. INTREBAREA 1: NU sunt salariat, in ianuarie 2017 castig ca pfa 900 lei. idem in toate lunile lui 2017. in 2018 cat CAS (contributie pt pensie) ... (vezi toată discuția)
Taxe cas ailenicristiangabriel ailenicristiangabriel Buna ziua, care este plafonul minim lunar la care nu trebuie platita contributia pentru pensie ,in cadrul PFA? (vezi toată discuția)