ACCES PREMIUM
De ce premium?
Alexandru Boiciuc, Redactor-șef,
avocatnet.ro
Timp de citire: 2 min.
Bacșișul trebuie fiscalizat indiferent dacă localul plătește sau nu TVA
Salvează articol Îl poți citi, ulterior, când ai timp.
Timp de citire: 2 min.
Fiscalizarea bacșișului acordat voluntar de către clienți se face indiferent dacă localul în cauză este plătitor de TVA sau nu, așa cum reiese din legea care a implementat măsura. Venim cu această clarificare în contextul în care în spațiul public a apărut informația eronată că fiscalizarea ar fi obligatorie doar pentru plătitorii de TVA.
Articolul continuă mai jos
Evenimente avocatnet.ro
Ora 11:00, 10 Decembrie 2025
NIS 2: Când descoperi că regulile se aplică și companiei tale
Vreau să particip
NIS 2: Când descoperi că regulile se aplică și companiei tale
Vreau să particip
Ora 11:00, 16 Decembrie 2025
Q&A LIVE: Impozit pe profit și microîntreprinderi - Întrebări și răspunsuri practice cu Mirela Păunescu
Vreau să particip
Q&A LIVE: Impozit pe profit și microîntreprinderi - Întrebări și răspunsuri practice cu Mirela Păunescu
Vreau să particip
Conform Legii 376/2022, restaurantele și barurile sunt obligate, de la 1 ianuarie 2023, să treacă bacșișul pe bonul fiscal, să-l impoziteze cu 10% și apoi să împartă salariaților sumele nete. Obligația nu se aplică în cazul livrărilor la domiciliu.
Din punct de vedere al TVA, bacșișul nu se asimilează unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Cu alte cuvinte, companiile nu trebuie să plătească TVA pentru sumele încasate ca bacșiș. Totuși, formularea folosită de parlamentari în noua lege este cât se poate de clară, obligația de fiscalizare a bacșișului fiind valabilă pentru toți operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 (restaurante) și 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor).
„Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - «Restaurante», 5630 - «Baruri și alte activități de servire a băuturilor». Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Pentru operatorii economici prevăzuți (...), bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia”, prevede documentul, fiind subliniat în mod expres că bacșișul nu este considerat venit al firmei și nici cheltuială cu salariații.
Practic, nu există nicio diferențiere între plătitorii de TVA și neplătitorii de TVA, astfel că toate firmele vizate trebuie să treacă bacșișul pe bonul fiscal, să-l impoziteze cu 10% și să împartă sumele nete salariaților.
Cum funcționează plata bacșișului începând din ianuarie 2023? În primul rând, trebuie subliniat că bacșișul rămâne opțional, la fel ca până acum. În al doilea rând, clienții primesc, înainte de emiterea bonului fiscal, o notă de plată pe care trec dacă și cât vor să lase bacșiș. Clienții care vor să dea bacșiș au două opțiuni - fie să lase bacșiș într-un procent fix, de până la 15% din valoarea consumației, fie să lase bacșiș o sumă anume.
În al treilea rând, ulterior alegerii unei variante, se emite bonul fiscal, pe care trebuie trecut inclusiv bacșișul. Iar plata consumației și a bacșișului se poate face fie cu numerar, fie cu cardul bancar, după cum alege clientul.
Fiecare restaurant sau bar trebuie să aibă un regulament intern prin care să stabilească exact procedura prin care se distribuie bacșișul către salariați. Iar impozitul pe bacșiș, ce este datorat de salariați, este calculat, reținut și plătit de către angajatorul lor.
Din punct de vedere al TVA, bacșișul nu se asimilează unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Cu alte cuvinte, companiile nu trebuie să plătească TVA pentru sumele încasate ca bacșiș. Totuși, formularea folosită de parlamentari în noua lege este cât se poate de clară, obligația de fiscalizare a bacșișului fiind valabilă pentru toți operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 (restaurante) și 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor).
„Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - «Restaurante», 5630 - «Baruri și alte activități de servire a băuturilor». Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Pentru operatorii economici prevăzuți (...), bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia”, prevede documentul, fiind subliniat în mod expres că bacșișul nu este considerat venit al firmei și nici cheltuială cu salariații.
Practic, nu există nicio diferențiere între plătitorii de TVA și neplătitorii de TVA, astfel că toate firmele vizate trebuie să treacă bacșișul pe bonul fiscal, să-l impoziteze cu 10% și să împartă sumele nete salariaților.
Cum funcționează plata bacșișului începând din ianuarie 2023? În primul rând, trebuie subliniat că bacșișul rămâne opțional, la fel ca până acum. În al doilea rând, clienții primesc, înainte de emiterea bonului fiscal, o notă de plată pe care trec dacă și cât vor să lase bacșiș. Clienții care vor să dea bacșiș au două opțiuni - fie să lase bacșiș într-un procent fix, de până la 15% din valoarea consumației, fie să lase bacșiș o sumă anume.
În al treilea rând, ulterior alegerii unei variante, se emite bonul fiscal, pe care trebuie trecut inclusiv bacșișul. Iar plata consumației și a bacșișului se poate face fie cu numerar, fie cu cardul bancar, după cum alege clientul.
Fiecare restaurant sau bar trebuie să aibă un regulament intern prin care să stabilească exact procedura prin care se distribuie bacșișul către salariați. Iar impozitul pe bacșiș, ce este datorat de salariați, este calculat, reținut și plătit de către angajatorul lor.
--
Notă privind drepturile de autor
Conținutul acestui articol este protejat de legislația română. Copierea, reproducerea, distribuirea sau utilizarea lui în scop comercial – inclusiv pentru antrenarea, dezvoltarea ori operarea sistemelor de inteligență artificială – este interzisă. Deținerea unui abonament Premium nu conferă dreptul de a copia sau reutiliza conținutul. Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni civile sau penale. Întrebări și clarificări: office@avocatnet.ro
Notă privind drepturile de autor
Conținutul acestui articol este protejat de legislația română. Copierea, reproducerea, distribuirea sau utilizarea lui în scop comercial – inclusiv pentru antrenarea, dezvoltarea ori operarea sistemelor de inteligență artificială – este interzisă. Deținerea unui abonament Premium nu conferă dreptul de a copia sau reutiliza conținutul. Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni civile sau penale. Întrebări și clarificări: office@avocatnet.ro
