Un nou regim al deșeurilor a intrat în vigoare în august 2021 - OUG 92/2021 a înlocuit Legea 211/2011 și a modificat considerabil regimul juridic aplicabil în acest domeniu. Ca orice altă ordonanță, OUG 92 a trebuit să treacă prin Parlament, unde, prin legea de aprobare (Legea nr. 17/2023), a mai primit ceva modificări. Noile măsuri au intrat în vigoare pe 12 ianuarie.
„Poate cea mai importantă modificare a legislației de profil este cea care se referă la creșterea sancțiunilor pentru un management deficitar al deșeurilor, atât pentru persoanele juridice, cât și pentru cele fizice. Vorbim si despre colectarea selectivă a anumitor fractii de deșeuri gratuit de la populație, prin introducerea în lege a unor paragraf referitor la obligațiile administrației locale de a asigura și răspunde pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea şi eliminarea finală a deşeurilor periculoase provenite din gospodării cat si a deseurilor textile (incepand cu 1 ianuarie 2025), alături de celelalte fracții colectate deja separat.
Normele de transport ale deșeurilor au suferit și ele modificări, transportatorii fiind obligați să înscripționeze vehiculele cu litera D și să urmeze rute bine stabilite atunci când introduc deșeuri pe teritoriul României”, potrivit Danielei Dobre, CEO Green Environment Support (www.solutiidemediu.ro).
Foarte important, desemnarea unui responsabil privind managementul deșeurilor nu mai este obligatorie doar pentru cei care detin autorizație de mediu, ci pentru orice titular al unei activităţi economice de gestionare a deşeurilor şi/sau generatoare de deşeuri. „Pentru cei care au autorizatie de mediu, această persoană responsabilă trebuie să fie instruită în domeniul managementului deșeurilor și în domeniul substanțelor periculoase”, punctează Daniela Dobre.
În privința amenzilor, pentru fiecare categorie de sancțiuni avem limite majorate. De exemplu, persoanele juridice riscă acum amenzi între 40.000 - 60.000 de lei, comparativ cu limitele anterioare situate în intervalul 20.000 - 40.000 de lei, dar regăsim amenzi mult mai mari și pentru persoanele fizice (limita actuală fiind ridicată, pentru anumite fapte, la 45.000 de lei).
Responsabilii riscă, mai nou, în cazul abandonării/aruncării/eliminării deșeurilor în spații neautorizate sau în cazul incendierii ori îngropării acestora, să li se confiște inclusiv bunurile și mijloacele folosite la săvârșirea contravenției.
Se pedepsește acum cu închisoarea colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.
De asemenea, un dosar penal se va deschide și pentru îngroparea deşeurilor, pentru incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect și pentru abandonarea, aruncarea şi/sau ascunderea deşeurilor.