- Concediul medical pentru boli obișnuite sau accidente în afara muncii suspendă contractul de muncă, iar de acum această suspendare trebuie înregistrată în Reges-Online într-un termen-limită.
- Nu toate concediile medicale duc la suspendarea contractului.
- În perioada de probă, angajatul poate beneficia de concediu medical dacă are stagiul de cotizare minim, iar contractul se suspendă, făcând imposibilă încetarea acestuia prin notificare cât timp durează suspendarea.
- Concediul medical intervenit în timpul concediului de odihnă suspendă acest concediu, angajații neputând fi obligați să folosească zilele libere pentru recuperare medicală.
- O atenție deosebită trebuie acordată efectului suspensiv în raport cu încetarea de drept a contractului.
1. Când medicalul suspendă raportul de muncă
Unul dintre cazurile de suspendare de drept a CIM prevăzut de Codul muncii este incapacitatea temporară de muncă - pe scurt, concediul medical. Pentru a corela cu prevederile OUG nr. 158/2005, e vorba de concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă ce a fost cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii.
Concret, vorbim de suspendare de drept în cazul concediilor de maternitate și a medicalelor pentru incapacitate temporară de muncă ce a fost cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, dar și în cazul carantinei; pe de altă parte, suspendarea operează și în cazul concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, fiind listată în rândul celor care operează din inițiativa salariatului.
2. Schimbare de paradigmă, de anul acesta: medicale care se transmit în Reges-Online
Mai nou, angajatorii trebuie să înregistreze în Reges-Online și suspendările contractelor individuale de muncă bazate pe concediile medicale - odată făcută tranziția către Reges, adică noul registru de evidență a salariaților (folosirea Reges e obligatorie începând din toamnă). Mai exact, HG nr. 295/2025 prevede că suspendarea CIM în cazul concediilor medicale va trebui înregistrată în sistemul informatic, într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la primirea certificatului medical (concret, de la momentul înregistrării certificatului la angajator).
Până acum, utilizatorii Revisal nu au fost obligați să transmită niciun medical, deși efectul suspensiv al incapacității temporare de muncă e recunoscut de Codul muncii.
Totuși, e important de reținut că nu toate concediile medicale duc la suspendarea contractului și, astfel, nu toate medicalele trebuie transmise în Reges-Online. Nu vorbim de suspendare (și, deci, nici de operarea în Reges) în cazul concediului de risc maternal, în cazul concediilor cauzate de accidente de muncă/boli profesionale ori în cazul concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.
Netransmiterea la timp a acestor medicalelor în Reges-Online se va sancționa cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare situație de suspendare neînregistrată.
3. Medical în perioada de probă?
Concediul medical se poate suprapune peste diverse situații speciale în derularea raportului de muncă. De pildă, chiar și un angajat în perioada de probă se poate afla într-o situație de concediu medical.
Pentru a beneficia de concediu medical, este necesar, în majoritatea cazurilor, un stagiu minim de cotizare (șase luni). Aceasta reprezintă perioada în care beneficiarul a contribuit la bugetul pentru concedii medicale pentru a putea primi indemnizația aferentă. Totuși, există excepții, precum urgențele medico-chirurgicale, unde nu e nevoie de un stagiu de cotizare.
Ce se întâmplă în cazul în care angajatul nu poate beneficia însă de medical întrucât nu are stagiul de cotizare cerut de lege - dar tot nu poate să vină la muncă preț de câteva zile? Evident, absența de la locul de muncă trebuie marcată ca atare, dar NU poate fi considerată ca nemotivată, întrucât angajatul poate aduce un document medical pentru motivarea sa. Pe baza explicațiilor de la casa de sănătate, oferite acum ceva vreme redacției noastre, aflam că medicul curant oferă asiguratului o adeverință medicală pe care acesta i-o poate oferi angajatorului ca să-i motiveze zilele de absență.
Și aici ne aflăm tot în situația unei suspendări a CIM, explica un specialist, însă fără dreptul salariatului de a beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă.
Atenție! Salariații care suferă un accident de muncă sau ajung să se confrunte cu o boală profesională pot beneficia de concediu medical fără a fi necesar un stagiu minim de cotizare, indiferent de situația lor profesională – fie că este primul loc de muncă, o schimbare a locului de muncă după o perioadă de pauză sau se află în perioada de probă.
În privința angajaților în perioada de probă, nu doar efectul suspensiv e important, ci și faptul că angajatorul nu se poate „debarasa” de un angajat cât el este în perioada de medical prin simpla notificare de încetare a CIM în acecastă perioadă atâta timp cât contractul de muncă este suspendat.
Merită să citești și: Concediul medical acordat în cazul unui accident de muncă sau pentru boală profesională are un regim juridic și fiscal aparte
4. Medical în timpul concediului de odihnă?
De asemenea, medicalul în timpul concediilor de odihnă sau fără plată suspendă aceste concedii. Angajaților nu li se poate pretinde să folosească zilele de concediu de odihnă pentru a se recupera în urma unui episod de boală, întrucât scopul concediului de odihnă NU este acesta.
În același timp, legislația muncii prevede clar că salariații care s-au întors din concediu medical pot beneficia în continuare de concediu de odihnă anul respectiv. Dacă un angajat a fost nevoit să stea în medical o perioadă de câteva săptămâni sau, poate, chiar luni de zile într-un an calendaristic nu înseamnă că acesta NU mai are dreptul la concediu de odihnă. Dreptul la concediu de odihnă anual este garantat și ”în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical”, potrivit Codului muncii.
5. Recurgerea la medical în perioada de preaviz e inutilă
Dincolo de nelegalitatea utilizării unui concediu medical fictiv, trebuie spus că medicalul în perioada de preaviz nu face decât să suspende curgerea acestuia, întrucât se suspendă raportul de muncă în sine. Salariații se gândesc uneori că pot scăpa de obligația de a se prezenta la muncă în perioada de preaviz prin utilizarea unui medical, dar legea pur și simplu nu permite acest lucru.
6. Încetarea CIM prin acord și intervenția unui medical - angajatorul nu poate alege să ignore medicalul!
Suspendarea contractului individual de muncă în cazul incapacității temporare de muncă are efecte și în ceea ce privește încetarea contractului, atunci când medicalul intervine în perioada rămasă până la încetare, iar asta chiar dacă părțile au convenit asupra momentului încetării. O prevedere importantă din Codul muncii ce nu trebuie trecută cu vederea se referă la unele dintre efectele suspendării contractului de muncă: „În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept”.
7. Angajatul pe perioadă determinată aflat în medical la finele perioadei contractuale
O situație deosebită este în cazul contractelor pe perioadă determinată. „În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept”. Contractul pe perioadă determinată încetează de drept la data expirării termenului, așa că indiferent dacă medicalul încă este în derulare, acesta nu poate duce la prelungirea termenului convenit de părți pentru derularea acelui contract. Cu toate acestea, angajatul nu rămâne neasigurat și are dreptul în continuare la indemnizația de concediu medical.
8. Oricare ar fi urgența business-ului, angajații în medical nu pot fi chemați la muncă
Nici Codul Muncii, nici ordonanța care reglementează concediile medicale nu conțin vreo prevedere care să îi permită angajatorului să solicite revenirea salariatului la locul de muncă cât timp acesta se află în concediu medical. Există totuși o prevedere în Codul muncii care permite angajatorului să cheme la muncă angajatul în timpul concediului de odihnă - ipotezele nu trebuie însă încurcate între ele.