Față de forma inițială pregătită, Guvernul a acceptat marți anumite amendamente ale parlamentarilor vizavi de regimurile speciale de impozitare a afacerilor mari (punctul 2 al articolului III din proiect). Schimbările sunt detaliate mai jos și sunt semnalate cu portocaliu.
1. Impozitul minim în cazul firmelor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro
Plătitorii de impozit pe profit care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în anul precedent vor datora la stat un impozit minim pe cifra de afaceri în cotă de 1%, începând cu 2024.
Față de forma inițială, se prevede în mod expres că de plata impozitului minim sunt exceptate companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție, furnizare sau transport de energie electrică și gaze naturale. Însă anumite firme de gaze naturale și de petrol vor datora un impozit nou diferit în perioada 2024 - 2025 (detaliile sunt mai jos).
„Contribuabilii (...) care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri (...), sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro a cifrei de afaceri este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile”, scrie în proiect.
Astfel, vor exista o formulă de calcul a impozitului minim și reguli speciale pentru situația în care se înregistrează pierdere fiscală, pentru situația în care contribuabilul folosește sistemul cu plăți anticipate de impozit pe profit și pentru situația grupurilor de impozit pe profit.
Formula de calcul va fi: impozit minim pe cifra de afaceri = 1% x (venituri totale - venituri scăzute - valoarea imobilizărilor în curs de execuție - amortizarea contabilă aferentă activelor).
Impozitul minim va fi datorat începând cu 1 ianuarie 2024. Iar pentru contribuabilii care folosesc un an fiscal modificat, impozitul minim se va aplica începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în 2024.
2. Impozitul suplimentar în cazul anumitor firme de petrol și gaze naturale
Acest impozit suplimentar pentru firmele active în sectoarele petrol și gaze naturale, în cotă de 0,5%, este complet nou față de forma inițială a proiectului de lege. Impozitul suplimentar pe cifra de afaceri vizează, mai precis, companiile care în anul precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, dar numai dacă sunt incluse pe lista pe care o va da Ministerul Finanțelor prin ordin.
„Prin excepție (...), persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului finanțelor (...), care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri (...). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro a cifrei de afaceri este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile”, scrie în propunerea de lege.
Impozitul suplimentar va avea următoarea formulă: impozit specific pe cifra de afaceri = 0,5% x (venituri totale - venituri scăzute - valoarea imobilizărilor în curs de execuție - amortizarea contabilă aferentă activelor).
Impozitul suplimentar se va calcula, declara şi plăti trimestrial numai în perioada 2024 - 2025, după cum urmează:
- pentru trimestrele I-III, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata;
- pentru trimestrul IV, până la data declarației anuale de impozit pe profit.
La determinarea rezultatului fiscal, impozitul suplimentar va fi o cheltuială nedeductibilă. „Impozitul specific pe cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului fiscal. Impozitul specific pe cifra de afaceri datorat trimestrial se determină ca diferență între impozitul specific pe cifra de afaceri calculat cumulat de la începutul anului fiscal și impozitul specific pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioară celei de calcul”, scrie în document.
3. Impozitul pe cifra de afaceri pentru bănci
Acest impozit pe cifra de afaceri va viza instituțiile de credit - adică persoanele juridice române și sucursalele din România ale persoanelor juridice străine. Practic, impozitul acesta va fi datorat în plus față de impozitul pe profit, începând din 1 ianuarie 2024. Față de varianta inițială, în care cota de impozit era 1%, situația arată acum așa:
- impozitul pe cifra de afaceri va avea o cotă de 2% în perioada 2024 - 2025;
- impozitul pe cifra de afaceri va avea o cotă de 1% abia începând din 2026.
- pentru trimestrele I-III, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata;
- pentru trimestrul IV, până la data de 25 martie a anului următor.
Atenție! Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Parlament prin asumarea răspunderii de către Executiv. Asumarea a fost făcută în 26 septembrie, iar acum trebuie să treacă trei zile (27, 28, 29 septembrie), fără ca Guvernul Ciolacu să fie demis prin moțiune de cenzură, pentru ca proiectul să fie considerat adoptat. Ulterior adoptării, documentul va mai sta la Parlament încă două zile pentru eventuale sesizări de neconstituționalitate și abia apoi va putea fi trimis la promulgarea prin decret prezidențial.