În 2024 ne punem întrebarea cât vom putea deduce dacă avem acele creanțe comerciale neîncasate în 270 zile? Pentru că noile prevederi se aplică pentru creanțele înregistrate începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru creanțele comerciale înregistrate înainte de 2024 nu avem prevederi tranzitorii care să ne spună dacă înregistrez un provizion de creanță pentru aceste creanțe, cât anume pot deduce din el? 30% nu pot să deduc, pentru că procentul intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. 50% nu aș putea deduce pentru că nu mai am aceste prevederi. Drept urmare, știu sigur că pot deduce 100%.
La fel și pentru celelalte creanțe (spre exemplu, împrumuturi), dacă le-am înregistrat înainte de 2024. Din 1 ianuarie 2024 voi avea aceeași problemă - cât anume pot să deduc dacă vorbesc despre creanțe neîncasate într-o perioadă mai mare de 270 zile, atunci când nu este vorba de faliment sau insolvență? Nu pot să deduc 30%, dar pot oare să deduc 50%? Practic, aici ar trebui să vină o clarificare din partea Legiuitorului, altfel în cazul unui control vom risca să avem interpretări contrare”, a explicat, la o conferință recent organizată de avocatnet.ro, Mihaela Ardeleanu, Tax & Accounting Manager la Viboal FindEx.
În completare, Delia Cataramă, Tax Partner la Viboal FindEx, a spus că în mod normal ar trebui aplicat procentul de 50%. Doar că în cazul unui control fiscal ar putea să apară interpretări contrare și inspectorii să nu fie de acord cu raționamentul aplicat de contribuabili:
„În mod normal, eu aș zice că ar trebui să deducem 50%. Probabil că intenția Legiuitorului a fost ca textul să fie «pentru creanțele înregistrate începând cu 1 ianuarie 2024, procentul este 30%, iar pentru cele anterioare rămâne procentul de 50%», dar acela nu a rămas, pentru că s-a șters cu totul. Să spunem că ai o factură emisă în decembrie 2023. Ca eu să pot deduce un provizion aferent, acela se va deduce, clar, numai în 2024, pentru că abia atunci se împlinesc 270 de zile.
Dar în 2024, când vreau să fac provizion, cât deduc din provizion? Pentru că legea spune doar 30% pentru creanțele înregistrate de la 1 ianuarie 2024. Ce fac cu creanțele anterioare? Nu pot să aplic în 2024 legea din 2023. Logica noastră ne spune să deducem 50%, pentru că așa era atunci, dar dacă vine un control și trebuie să-i arăt textul legal pe care m-am bazat, ce-o să zic, că pe baza Codului fiscal din 2023 am dedus în 2024? N-o să am această bază, dar cum facem?”
Mai precis, este vorba despre „ajustările pentru deprecierea creanțelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, reprezentând sume datorate de clienții interni și externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri vândute, lucrări executate și servicii prestate, în limita unui procent de 30% din valoarea acestor ajustări”, potrivit OUG 115/2023. Însă asta dacă creanțele îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- sunt neîncasate într-o perioadă ce depășește 270 de zile de la data scadenței;
- nu sunt garantate de altă persoană;
- sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului.