ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Modificări oficiale la reglementările contabile: Cum se contabilizează impozitele minime pentru marile firme
Modalitatea de contabilizare, de către marile firme, a impozitului minim pe cifra de afaceri și a impozitului suplimentar pentru activităţile din sectoarele petrol şi gaze naturale a fost stabilită printr-un ordin recent oficializat al Ministerului Finanțelor (MF).
Articolul continuă mai jos
Ordinul MF 981/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial și este în vigoare din
10 iunie 2024. Acesta a fost dat
în contextul apariției impozitelor minime pentru marile afaceri (Legea 296/2023).
„Prin prezentul proiect de ordin se stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal. Prevederile respective stau la baza dezvoltărilor planului de conturi aplicabil, respectiv a modalității de contabilizare de către operatorii economici a impozitelor menționate”, scria în referatul de aprobare ce a însoțit noul ordin în
forma sa de proiect.
Modificări la reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate (Ordinul MF 1.802/2014):
1. În planul de conturi general (punctul 594) se introduc conturile 4417 „Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” și 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”.
2. Se modifică funcțiunea contului 441 (impozitul pe profit și alte impozite): Se precizează că cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa decontărilor cu bugetul statului/bugetele locale inclusiv privind impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. Astfel, în creditul contului 441 se înregistrează și sumele datorate de entitate ce reprezintă impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent exerciţiilor financiare anterioare, în cazul corectării erorilor contabile reflectate pe seama rezultatului reportat. Iar în debitul contului 441 se înregistrează și sumele virate ce reprezintă impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, respectiv sumele ce reprezintă impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii.
3. La funcțiunea contului 512, expresia
„sumele plătite la buget, reprezentând impozitul pe profit/venit (441)” este înlocuită cu expresia
„sumele plătite la buget, reprezentând impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, precum și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (441).”4. Se introduce funcțiunea contului 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”. Se precizează că cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. În debitul contului 697 se înregistrează valoarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
5. În fine, la funcțiunea contului 758, expresia
„sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentând datorii privind asigurările sociale, ajutorul de șomaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adăugată, alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate, fonduri speciale, dividende de plătit și alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)” este înlocuită cu expresia
„sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentând datorii privind asigurările sociale, ajutorul de șomaj, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, precum și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adăugată, alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate, fonduri speciale, dividende de plătit și alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438).”Modificări la reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (Ordinul MF 2.844/2016):
1. În planul de conturi (punctul 196) se introduc conturile 4417 „Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”, 6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” și 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.”
2. Se modifică funcțiunea contului 441 (impozitul pe profit şi alte impozite) și se precizează că cu ajutorul acestuia se ţine evidenţa decontărilor cu bugetul statului/bugetele locale și pentru impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
3. În fine, se introduce funcțiunea contului 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”: cu ajutorul acestuia se ţine evidenţa cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.