1. Impozitul minim în cazul firmelor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro
Plătitorii de impozit pe profit care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în anul precedent vor datora la stat un impozit minim pe cifra de afaceri, începând cu 2024.
„Contribuabilii (...) care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri (...), sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro a cifrei de afaceri este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile”, scrie în proiect.
Astfel, vor exista o formulă de calcul a impozitului minim și reguli speciale pentru situația în care se înregistrează pierdere fiscală, pentru situația în care contribuabilul folosește sistemul cu plăți anticipate de impozit pe profit și pentru situația grupurilor de impozit pe profit.
În situația în care o companie va datora impozitul minim pe cifra de afaceri, din acesta nu vor putea fi scăzute sumele reprezentând impozitul pe profit scutit sau redus, sponsorizarea, alte sume care se scad din impozitul pe profit și reducerea conform OUG 153/2020 (facilitățile pentru recapitalizare).
Impozitul minim va fi datorat începând cu 1 ianuarie 2024. Iar pentru contribuabilii care folosesc un an fiscal modificat, impozitul minim se va aplica începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în 2024.
2. Impozitul pe cifra de afaceri pentru bănci
Acest impozit pe cifra de afaceri, în cotă de 1%, va viza instituțiile de credit - adică persoanele juridice române și sucursalele din România ale persoanelor juridice străine. Practic, impozitul acesta va fi datorat în plus față de impozitul pe profit, începând din 1 ianuarie 2024.
Impozitul pe cifra de afaceri se va calcula, declara şi plăti trimestrial, după cum urmează:
- pentru trimestrele I-III, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata;
- pentru trimestrul IV, până la data de 25 martie a anului următor.
Atenție! Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Parlament, prin asumarea răspunderii de către Executiv, iar conform calendarului anunțat de premier în mai multe rânduri, dezbaterea, adoptarea și oficializarea măsurilor ar urma să se facă în septembrie 2023.