Un set complet nou de reguli pentru concursurile de recrutare derulate de Autoritatea Vamală Română (AVR) a fost introdus recent de Guvern în cadrul Statutului personalului vamal.
Noul regulament pentru
concursurile de recrutare pentru ocuparea funcțiilor publice cu statut special din cadrul AVR a fost introdus în OUG 10/2004, la finalul lunii iunie 2024, prin
OUG 76/2024. Documentul vizează funcțiile publice generale și specifice de conducere și de execuție, condițiile de ocupare fiind cele generale stabilite la articolul 465 din
Codul administrativ, la care se adaugă necesitatea obținerii avizelor psihologice.
Publicitatea concursului. Anunțurile de concurs trebuie afișate, în mass media, pe site-ul AVR și la sediile structurilor în care există posturile, cu minimum 30 de zile înainte de proba scrisă. Anunțurile trebuie să cuprindă mai multe informații-cheie despre concursuri, printre care perioada de înscriere, conținutul dosarului de concurs, bibliografia și tematica, funcțiile vizate, locul de desfășurare a activității sau durata timpului de muncă.
Etapele concursului. Concursurile de recrutare din AVR constau în trei etape - selecția dosarelor, proba scrisă și proba de interviu. Participarea la următoarea etapă este posibilă numai pentru cei admiși la etapa precedentă. Prin excepție, regulamentul prevede că,
„în cazul funcțiilor publice cu statut special pentru a căror ocupare este necesară îndeplinirea unor condiții specifice care nu pot fi evaluate prin proba scrisă și interviu, se poate organiza o probă suplimentară.”Dosarul de concurs. Acesta trebuie să conțină mai multe documente, printre care formularul de înscriere, o copie a cărții de identitate, o copie a documentului care atestă vechimea în muncă și în specialitatea studiilor, o copie a adeverinței care atestă starea de sănătate corespunzătoare, copii ale avizelor psihologice eliberate sau CV-ul. Dosarul de concurs se poate depune personal (la secretarul comisiei de concurs) sau se poate transmite prin curier ori prin e-mail.
Selecția dosarelor. Aceasta se face în maximum cinci zile lucrătoare după expirarea termenului de depunere a dosarelor candidaților. Rezultatele selecției se afișează online, pe site-ul AVR, la sediul AVR și la sediul structurilor organizatorice în care există posturile scoase la concurs.
Proba scrisă. Potrivit regulamentului,
„Proba scrisă constă în redactarea unei lucrări scrise de sinteză, în rezolvarea unor teste-grilă, teste cu întrebări deschise și/sau exerciții care constau în rezolvarea unor situații practice, conform deciziei comisiei de concurs”. În acest fel sunt verificate cunoștințele generale și cunoștințele de specialitate ale candidaților, dar și abilitățile practice. Proba scrisă poate avea cel mult trei ore, la aceasta prezentându-se doar persoanele admise la etapa de selecție a dosarelor. Punctajul probei este de maximum 100 (minimul necesar pentru a fi admis este de 50 de puncte, pentru funcțiile de execuție, și de 70 de puncte, pentru funcțiile de conducere). Rezultatele se afișează pe site-ul AVR, la sediul AVR sau, după caz, la sediul structurilor organizatorice în care există posturile sau la locul desfășurării concursului.
Interviul. La interviu se pot prezenta numai candidații admiși la proba scrisă, acesta derulându-se, de obicei, în maximum cinci zile lucrătoare după data probei scrise. Practic, data și ora interviului trebuie afișate odată cu rezultatele probei scrise.
„Întrebările și răspunsurile la interviu se înregistrează audio/video sau se consemnează în scris în anexa la raportul final al concursului”, scrie în regulament, cu precizarea că
„Înregistrarea interviului se păstrează, în condițiile legii, timp de minimum un an de la data afișării rezultatelor finale ale concursului”. Punctajul probei este de maximum 100 (minimul necesar pentru a fi admis este de 50 de puncte, pentru funcțiile de execuție, și de 70 de puncte, pentru funcțiile de conducere). Rezultatele se afișează pe site-ul AVR, la sediul AVR sau, după caz, la sediul structurilor organizatorice în care există posturile sau la locul desfășurării concursului.
Contestarea recultatelor. Indiferent despre ce etapă a concursului vorbim, candidații nemulțumiți pot depune contestații timp de 24 de ore după afișarea rezultatelor. Acestea se depun la secretarul comisiei de soluționare a contestațiilor, în timpul programului normal de lucru, sau prin e-mail. Soluționarea se face în maximum 24 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor. Rezultatele se afișează pe site-ul AVR, la sediul AVR sau, după caz, la sediul structurilor organizatorice în care există posturile sau la locul desfășurării concursului. Suplimentar, cei care sunt nemulțumiți în continuare se pot adresa instanțelor de contencios administrativ.
Rezultatele finale. Comunicarea rezultatelor finale ale concursurilor de recrutare organizate de AVR se face în maximum cinci zile lucrătoare de la data afișării rezultatelor ultimei probe.
„Se consideră admis la concursul pentru ocuparea unei funcții publice candidatul care a obținut cel mai mare punctaj dintre candidații care au concurat pentru aceeași funcție publică, cu condiția ca acesta să fi obținut punctajul minim necesar pentru promovarea probei. La punctaje egale are prioritate candidatul care a obținut punctajul cel mai mare la proba scrisă, iar dacă egalitatea se menține, candidații aflați în această situație vor fi invitați la un nou interviu în termen de maximum 48 de ore de la data și ora afișării rezultatelor finale (...)”, scrie în actul normativ.
Numirea în funcțiile publice. După cel mult 15 zile lucrătoare de la afișarea rezultatelor finale ale concursului, structura de resurse umane trebuie să comunice propunerile pentru numirea candidaților admiși președintelui AVR. Apoi, emiterea ordinelor președintelui AVR de numire se face în cel mult zece zile lucrătoare de la data comunicării propunerilor. Fișa postului este anexată la ordinul de numire, iar o copie a acestuia se înmânează funcționarului public. Dacă o persoană nu se prezintă la muncă la data stabilită pentru începerea activității, actul administrativ de numire este revocat și structura de resurse umane se orientează către următorul candidat admis, în ordinea punctajului obținut.