Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) poate, din această lună, să emită, alături de asociația Automobil Club Român, permise internaționale de conducere, documente ce scutesc șoferii care merg în anumite țări străine să dețină o copie legalizată a permisului național. Pentru a obține un astfel de document, șoferii interesați trebuie să se adreseze serviciilor de permise și să plătească o taxă de aproape 50 de lei.
Începând cu această lună,
permisele internaționale de conducere pot fi emise și de DGPCI. Acest tip de document poate fi eliberat celor ce au deja un permis național de conducere valabil.
Emiterea unui permis de conducere internațional se face
în baza unei cereri, a actului de identitate (aflat în termen de valabilitate)
și a dovezii plății contravalorii documentului. Transmiterea acestor acte e posibilă fie fizic, la serviciile de permise de conducere și înmatriculări de vehicule, fie online, la adresa de e-mail permis.international@mai.gov.ro.
Taxa pentru obținerea unui permis de conducere internațional este de
46 de lei și poate fi plătită în contul RO87TREZ7015032XXX025704, deschis la Trezoreria Sector 1 pe numele DGPCI, CUI 17686532.
Autoritățile trebuie să emită permisul internațional de conducere în cel mult 30 de zile de la data primirii unei cereri în acest sens.
După ce emite permisul internațional de conducere, DGPCI îl expediază la adresa din România pe care titularul o indică în cerere. Alternativ, titularul poate ridica documentul de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor indicat în cerere.
Permisul internațional de conducere este util celor care vor să conducă autoturisme în alte țări, fiind o traducere legalizată a permisului național românesc în mai multe limbi de circulație internațională și recunoscut de toate statele semnatare ale
Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.
Documentul este, de fapt, o traducere în șapte limbi (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) a permisului național de conducere, însă el nu înlocuiește permisul național, ci este un document complementar. Mai exact, dacă vor să conducă în țări care nu recunosc automat permisul românesc de conducere, șoferii trebuie să aibă la ei atât permisul românesc, cât și pe cel internațional.
Permisul internațional de conducere are formatul A6 (148 x 105 mm), coperta gri și textul de culoare albastră.
Comentarii articol (0)