De principiu, entitățile care țin contabilitatea în partidă simplă nu trebuie să depună declarația 406 cu fișierul SAF-T. Chestiunea a fost clarificată atât de specialiști, cât și, indirect, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). După ce contribuabilii mari și mijlocii au început deja să depună formularul 406, în 2025 vine și rândul celor mici.
Nelămurirea a apărut recent în spațiul public în contextul în care la
1 ianuarie 2025 este fixată ultima etapă majoră a implementării
raportărilor SAF-T. Această etapă vizează micii contribuabili, astfel că de aici apare și discuția despre cei ce
țin contabilitatea în partidă simplă.
„Cei care țin contabilitatea în partidă simplă nu fac raportarea SAF-T. Discutăm doar de companii care țin contabilitatea în partidă dublă”, a punctat, la o întâlnire recentă a Tax Group,
Valentin Alangiu, Accounting & Tax Partner la Nowium.
Informația a fost confirmată, însă cu o nuanțare, și de alt specialist.
„Nu există vreo prevedere care exclude de la raportarea SAF-T a celor care aplică contabilitate în partidă simplă. Totuși, majoritatea celor care aplică acest tip de contabilitate sunt excluși din lista persoanelor obligate la depunerea declarației SAF-T. Sunt și contribuabili care aplică contabilitate în partidă simplă, cum ar fi ONG-urile, care au obligația raportării fișierului SAF-T”, ne-a precizat Consultantul fiscal
Floris Bușilă.
Pe deasupra,
o validare indirectă ne-a venit și de la ANAF, într-un
răspuns recent pentru avocatnet.ro legat de
societățile civile de avocați și raportările SAF-T. Cu acea ocazie, autoritățile ne-au explicat, printre altele, că cei care țin contabilitatea în partidă simplă sunt excluși din sfera SAF-T, fiind vizate doar entitățile care țin contabilitatea în partidă dublă.
În orice caz, lista entităților
scutite în mod expres de depunerea declarației 406, așa cum apare în Ordinul ANAF 1.783/2021, poate fi găsită
într-un articol recent al redacției noastre.
În prezent, fișierul SAF-T se transmite, prin formularul 406, de către contribuabilii mari și mijlocii, așa cum reiese din ordinul citat. Însă contribuabilii mici trebuie să înceapă și ei transmiterea raportărilor, obligația intervenind din 1 ianuarie 2025.
Fișierul SAF-T se transmite, de principiu, lunar sau trimestrial. Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial. Perioada de grație acoperă raportările (lunare/trimestriale) aferente perioadei ianuarie - iunie, însă acestea tot trebuie depuse până la urmă, pentru că termenul-limită final pentru ele este 31 iulie 2025.
Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului. Pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea Fiscului, în minimum 30 de zile calendaristice. Pentru active și stocuri nu există o perioadă de grație la depunerea declarației 406.