ACCES PREMIUM
De ce premium?
Declarația unică 2025
ANAF află, mai devreme sau mai târziu, despre veniturile primite din străinătate: Neîndeplinirea obligațiilor fiscale e tot mai riscantă
Schimbul de informații dintre autoritățile fiscale devine tot mai strâns, de la an la an, astfel că șansele ca veniturile încasate de români din străinătate să „scape” netaxate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) sunt din ce în ce mai mici. În aceste condiții, specialiștii recomandă declararea tuturor veniturilor din străinătate prin declarația unică și plata taxelor aferente (impozit pe venit și, după caz, contribuții sociale).
Articolul continuă mai jos
„Am zis că ANAF nu știe despre veniturile mele din străinătate, după care m-am corectat și am zis că ANAF nu știe despre ele în timp real. Vă atrag atenția că, în ultima perioadă, m-am întâlnit cu nenumărate cazuri în care persoane fizice cu rezidența fiscală în România și cu cetățenie română se plângeau că a venit ANAF peste ele și le cere diferențe de impozite (le cere să plătească impozite și contribuții) pentru veniturile obținute din străinătate din 2018 - 2019 și până acum. Deci, atenție, pentru că a crescut foarte mult numărul de protocoale semnate între autoritățile fiscale de peste tot din lume (și ale autorităților noastre cu celelalte autorități).Ceea ce înseamnă că, dacă acum zece ani de zile poate mai primeam venituri din străinătate și scăpam (nu mă prindea nimeni dacă nu le declaram în România), acum nu cred că mai merge o astfel de variantă. Dacă am venituri care sunt încasate legal din străinătate (atenție, aici, la active virtuale sau la venituri din dobânzi, dividende - orice fel de venit care este impozabil în România și care este plătit legal din străinătate), este, cel mult, o chestiune de timp până la momentul la care ANAF va afla de veniturile respective. Sfatul este, evident, să le declarăm integral pe toate - nu doar pentru că e moral sau pentru că ne obligă legea, ci și prin prisma riscului pe care ni-l asumăm dacă nu facem acest lucru”, a explicat recent, la un eveniment online dedicat declarației unice (D212), organizat de avocatnet.ro,
Mirela Păunescu, Expert contabil și Consultant fiscal.
În acest context, reamintim că,
începând cu veniturile din anul 2025, declarația unică urmează să fie precompletată de către ANAF. Însă acest lucru se va întâmpla pentru termenul din 25 mai 2026. Regulile procedurale pentru precompletarea D212 încă nu există, dar ar trebui să le aflăm, cel puțin teroretic, în mai 2025.
Chiar faptul că ANAF vrea să treacă la declarația unică precompletată este, în sine, un semnal indirect că autoritățile sunt încrezătoare că pot afla, din diverse surse, toate veniturile extrasalariale pe care le obțin persoanele fizice. Cei care nu-și îndeplinesc obligațiile fiscale se pot trezi cu decizii de impunere din oficiu de la ANAF.
Citește și: Precompletarea D212: Din 2025, persoanele fizice trebuie să fie mult mai atente la evidența veniturilor. Cei care câștigă bani din surse multiple pot avea probleme.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.