În acest context, se pune întrebarea cum va putea o persoană ce obține exclusiv venituri din activități independente, altele decât cele din contracte de activitate sportivă, să beneficieze de serviciile medicale de bază disponibile potrivit Legii nr. 95/2006, ținând cont că declararea și plata CASS se va face anul următor celui de realizare a venitului?
De exemplu, dacă o persoană obține în anul 2025 exclusiv venituri din activități independente, altele decât din contracte de activitate sportivă, și va plăti în anul 2026 CASS, cel puțin la o bază de calcul egală cu șase salarii minime pe economie (cu câteva excepții limitate), este important de știut că în lipsa oricărei opțiuni exercitate pe parcursul anului 2025, deși va exista în anul 2026 obligația de plată a CASS pentru veniturile realizate în anul anterior (potrivit noilor reglementări fiscale, condiția fiind ca venitul net încasat să fie pozitiv), nu se va putea dovedi în anul 2025, ulterior datei de 26 mai 2025, calitatea de persoană asigurată în sistemul public de asigurări sociale de stat. Cu alte cuvinte, deși o astfel de persoană are obligația plății CASS, există riscul să nu poată beneficia de calitatea de persoană asigurată în sistemul public de asigurări sociale de stat, dacă nu optează pentru plata CASS, opțiune care îi asigură calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.
Situația poate fi sintetizată în tabelul de mai jos:
Situație | Posibilitate de a beneficia de calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate |
Persoana fizică începe în cursul anului 2025 să obțină venituri din activități independente, altele decât cele din contracte de activitate sportivă. | Se depune declarația unică și se bifează în Capitolul II punctul A: „Venituri din activități independente, altele decât cele din contracte de activitate sportivă”. |
Persoana fizică desfășoară activități independente și a înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior. | Se depune declarația unică și se bifează în Capitolul II punctul B: „Desfășor activități independente și am înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior”. |
Persoana fizică desfășoară activități independente și a înregistrat un venit net anual egal cu zero în anul fiscal anterior. | Se depune declarația unică și se bifează în Capitolul II punctul C: „Desfășor activități independente și am înregistrat un venit net anual egal cu zero în anul fiscal anterior”. |
Persoana fizică desfășoară activități independente și a înregistrat un venit net anual mai mare de șase salarii minime pe economie în anul fiscal anterior. | ? |
Din păcate, la acest moment, se pare că persoanele care au avut în anul 2024 venituri nete anuale pozitive (mai mari sau mai mici de șase salarii minime pe economie) nu pot opta pentru plata CASS pentru anul 2025, în lipsa unei rubrici din declarația unică în care să își poată declara această opțiune. Pentru aceste persoane (avocați, medici, experți contabili sau consultanți fiscali, alți liberi profesioniști) care nu obțin alte venituri și care datorează anual CASS în baza veniturilor nete obținute, se pune întrebarea cum se păstrează calitatea de asigurat, ținând cont că, după depunerea declarației unice pentru anul anterior (în mai 2025 pentru anul 2024), aceasta încetează de drept și abia anul următor (2026) există obligația de declarare și plată a CASS pentru anul precedent?
În acest context, așteptăm clarificări (emise în regim de urgență, deoarece termenul de depunere al declarației unice se apropie, fiind stabilit pe 26 mai 2025) de la autoritățile fiscale legate de modul în care se va putea exercita opțiunea de către aceste persoane. Inclusiv persoanele care datorează impozit pe venitul din activități independente pe bază de norme se confruntă cu această situație. Până la acest moment, au transmis îngrijorări legate de această situație, către Fisc, mai multe organizații profesionale, printre care și Uniunea Națională a Barourilor din România.
Dacă, totuși, o persoană se află în situația în care își poate exercita opțiunea, potrivit prevederilor de mai sus, suma care va fi datorată la nivelul anului în contul CASS este echivalentul a 10% aplicat la șase salarii minime pe economie - în prezent, în sumă de 4.050 lei (cu alte cuvinte, se va plăti 2.430 lei reprezentând CASS). Odată opțiunea exercitată, se va putea beneficia în anul 2025 și în anul 2026, până pe data de 25 mai, de serviciile medicale de bază disponibile potrivit Legii nr. 95/2005. Pe de altă parte, declarația unică ce cuprinde opțiunea exercitată constituie titlu de creanță fiscală (cu alte cuvinte, suma aceasta trebuie plătită, chiar dacă ulterior constatăm că în anul 2025 nu am obținut venituri de peste 24.300 lei).
Dacă, în anul 2025, persoana fizică va obține venituri nete mai mari de șase salarii minime pe economie (adică venituri de peste 24,300 lei), atunci se va „regulariza” contribuția de sănătate astfel:
- dacă veniturile nete din activități independente depășesc șase salarii minime, dar sunt mai mici de 60 salarii minime pe economie (243.000 lei), atunci se va datora o diferență în plus față de CASS, pentru a cărui plată s-a optat, în sumă de 2.430 lei, calculată ca fiind venitul net obținut din activități independente de înmulțit cu cota de 10%;
- dacă veniturile nete din activități independente depășesc 60 salarii minime pe economie (243.000 lei), atunci se va datora o sumă calculată ca fiind diferența dintre 24.300 lei (243.000 lei * 10%) și suma de 2.430 lei (CASS pentru a cărui plată s-a optat).
Citește și: Ce pot face persoanele care obțin venituri exclusiv din dividende sau chirii pentru a fi asigurate la sănătate în 2025.