avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Obtin venituri din chirii in 2025. CASS se plateste in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Obtin venituri din chirii in 2025. CASS se plateste in 2026. Exista optiune sa platesc in 2025?

Obtin venituri din chirii in 2025. Conform declaratiei unice eu voi plati CASS pe 2025 prin mai 2026 cand depun declaratia unica pe 2025. Deci sunt sau nu sunt asigurat in 2025? S-a legiferat ceva ca sa platesc CASS pe 2025 in 2025 si deci sa stiu sigur ca sunt asigurat?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:14, 12 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă ati declarat venituri din chirii în 2025 (adică ati obținut cel puțin 1 leu net), atunci aveti calitatea de asigurat în 2025, fără să mai fie nevoie să optati suplimentar pentru CASS. Plata contribuției se face în anul următor, la depunerea Declarației Unice pentru 2025, adică până la 25 mai 2026.
Va amintesc ca nu am cum sa declar nicaieri ca voi avea venituri din chirii pe 2025, pentru ca declaratia unica nu se mai depune pentru declararea veniturilor anticipate. Am venituri din chirii de cativa ani, dar mi se pare foarte ciudat ca eu sa platesc CASS pe anul curent in anul viitor, iar statul sa accepte senin un asemenea lucru.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aici e paradoxul. În mod normal, calitatea de asigurat apare în momentul în care se plătește CASS. Dar, pentru veniturile din chirii plătești în 2026, dar pentru anul 2025.
Așadar, nu există o soluție oficială în legislație care să confirme că ești asigurat în 2025 înainte de a face plata în 2026, deși statul îți va cere CASS pentru acel an.Cu alte cuvinte, statul zice că trebuie să plătești pentru 2025, dar nu-ți oferă în 2025 nicio formă de dovadă că ești deja asigurat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce spuneti dumneavoastra este unul din paradoxurile nationale. Nu extind discutia. Din cate stiu eu puteti face plati anticipate de care se va tine seama la stabilirea cuantumului datorat in 2026. Cititi si aici: [ link extern ] !
Ultima modificare: Luni, 11 August 2025
ibn, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
aceasta problema a fost ridicata si de Uniunea Barourilor din Romania, pt avocati, dar desigur intrebarea e valida pt multe alte situatii si categorii de persoane. Asta pt ca este o neconcordanta acum intre prevederile legislatiei fiscale si cele din legea "sanatatii" 95/2006. Exista mai multe articole pe avocatnet despre incercarea UNBR de a deslusi aceasta chestiune, de ex aici: www.avocatnet.ro/articol_694...
Sau acest articol: [ link extern ]
Da, cum spune cineva mai jos se pot face plati anticipate, dar mie una mi se pare ca mai rau incurcam lucrurile, pt ca atat plata CASS cat si a impozitului se fac in contul unic, banii nu se duc cu destinatie speciala la CASS ca as ati vrea dv cand platiti, ci statul avid de bani ii poate aloca oriunde in faza asta. Clarificarea platii va veni oricum in 2026, asa incat eu sunt sceptica legat de cat de benefica ar fi o plata anticipata cand au bulibasit in stilul lor incompetent ceva ce mergea cat de cat.

Alte discuții în legătură

Declaratia unica venituri din 2024 giocont giocont Buna ziua! Daca a fost depusa Declaratia unica in anul 2024, odata cu depunerea formularului C168, urmare a incheierii unui contract de inchiriere locuinta, ... (vezi toată discuția)
O persoana fizica care primeste chirie de la o persoana juridica ... florioan@gmail.com florioan@gmail.com o persoana fizica care primeste chirie de la o persoana juridica in anul 2025 in valoare de 3200 lei lunar trebuie sa depuna declaratia unica in anul 2025? (vezi toată discuția)
Sunt asigurata in sistemul public? suciu_diana suciu_diana Daca pentru 2024 am platit CASS in baza 212, iar acum nu sunt salariat sunt asigurata in sistemul public? Da, si pentru 2025 voi plati in 2026 CASS in baa ... (vezi toată discuția)