ACCES PREMIUM
De ce premium?
Recalificarea diurnelor: Procedura ce permite reîncadrarea acestor venituri a fost folosită de peste 600 de ori până acum
Recalificarea diurnelor în venituri salariale este posibilă, de ceva timp, numai în baza unei proceduri speciale, ce implică o colaborare între inspectoratele teritoriale de muncă (ITM) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În vederea unor potențiale reîncadrări de venituri, autoritățile de muncă ne-au spus că procedura a fost folosită, de la oficializare și până acum, de câteva sute de ori.
Articolul continuă mai jos
Procedura ce permite în prezent, în anumite condiții,
recalificarea diurnelor ca venituri salariale este prinsă în Ordinul comun al Ministerului Muncii și al Ministerului Finanțelor
nr. 874/1.429/2023, care e în vigoare de la începutul lunii mai 2023. În esență,
așa cum s-a stabilit prin Legea 72/2022, recalificarea de către ANAF este
posibilă numai în baza constatărilor făcute de inspectorii din cadrul ITM-urilor.
Conform datelor comunicate de Inspecția Muncii la solicitarea avocatnet.ro,
procedura fost folosită, din mai 2023 și până în prezent, de 606 ori. Vorbim de controale derulate de ITM-uri, pentru verificarea naturii veniturilor (să-și dea seama dacă au de a face cu diurne sau venituri salariale mascate drept diurne), atât din oficiu, cât și în urma unor sesizări sau solicitări ale altor autorități. Rezultatele acestor acțiuni de control sunt trimise de ITM-uri la ANAF, care apoi decide dacă se impune o recalificare (ce implică stabilirea de taxe salariale suplimentare).
„Având în vedere prevederile Ordinului nr. 874/1.429/2023, ITM-urile au transmis către ANAF documentele aferente a 606 acțiuni de control efectuate, în vederea aplicării prevederilor din Legea 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale. Aceste acțiuni de control au fost efectuate în urma unor sesizări, la solicitarea unor autorități, instituții publice sau din oficiu. Datele furnizate au fost centralizate la nivel național și nu avem informații defalcate pe controale din oficiu sau efectuate la solicitarea unor instituții.În actele de control, inspectorii de muncă constată, conform competențelor legale, natura veniturilor acordate sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale și a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, astfel cum acestea sunt stabilite de către părțile contractului individual de muncă prin actele adiționale la contractul de muncă, în cazul situațiilor de detașare în state terțe, detașare transnațională și a clauzei de mobilitate, sau în documentele emise de către angajator, în cazul delegării”, a explicat, pentru avocatnet.ro,
Mihai Nicolae Ucă, Inspector general adjunct de stat la Inspecția Muncii.
În urma amnistiei fiscale date în 2022, prin Legea 72/2022, pentru diurnele recalificate de ANAF, s-a stabilit că asemenea reîncadrări mai sunt posibile numai în baza unei colaborări cu personalul de control din cadrul ITM-urilor. Însă procedura de colaborare a venit abia în mai 2023, așa cum scriam mai sus.
Conform procedurii, există două situații în care se poate ajunge la o recalificare de diurne. În primul rând, vorbim de situația în care ITM-urile efectuează controale la angajatori din oficiu și trimit rezultatele la ANAF, care apoi poate face recalificări în urma unor verificări proprii. În al doilea rând, vorbim de situația în care ANAF efectuează controale la angajatori și apoi, în urma unei confirmări cerute ITM-urilor, poate face recalificări.
Mascarea unor venituri salariale sub forma diurnelor este o practică folosită uneori pentru
a plăti taxe mai mici către stat, având în vedere tratamentul fiscal preferențial existent pentru diurne (
sunt scutite de taxe, conform Codului fiscal, în anumite condiții).
Legea 72/2022 a corectat problema reîncadrării diurnelor din venituri netaxabile în venituri taxabile. În primul rând, actul a prevăzut o nouă amnistie fiscală, asemănătoare celei din 2015, pentru angajatori. Aceasta a acoperit diurnele netaxabile reîncadrate de ANAF, din 1 iulie 2015 și până în 3 aprilie 2022, în venituri salariale taxabile. În al doilea rând, legea a ajustat tratamentul fiscal al diurnelor (începând cu veniturile aferente lunii mai 2022). În al treilea rând, legea a stabilit în mod expres că orice recalificare nouă de diurne mai poate fi făcută de ANAF numai în colaborare cu ITM-urile (măsură aplicabilă din mai 2023).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.