Un alt aspect fiscal important de amintit constă în faptul că persoanele care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală determinate în sistem real, au obligația de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării impozitului anual pe venit.
Impozitul anual datorat se stabileşte de contribuabili în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate în anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil. Termenul pentru plata impozitului este până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Ca o regulă fiscală generală, important de menționat este faptul că, potrivit prevederilor art. 155 alin. (1) lit. c) și art. 137 alin. (1) lit. b1) din Codul fiscal, în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, contribuabilii datorează, după caz, CASS și/sau CAS, pentru care există obligația declarării.
Astfel, persoanele fizice care realizează, cumulat, venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asociere cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură, piscicultură, investiții, alte surse au obligația de a depune, în anumite situații, declarația unică (formularul 212) la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au încasat veniturile și de a achita CASS.
Prin urmare, persoanele fizice datorează CASS, în cotă de 10% asupra bazei de calcul, dacă valoarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală încasate cumulată cu eventuale alte venituri prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal (activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cedarea folosinței bunurilor, investiții, venituri din alte surse etc.) depăşeşte șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare în anul încasării veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 154 alin. (1) lit. a) - b) din Codul fiscal. În astfel de situații, baza de calcul a CASS este reprezentată de:
- nivelul a șase salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară.
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
- prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: prin intermediul serviciului Spaţiul privat virtual, disponibil pe portalul www.anaf.ro, sau prin intermediul serviciului Depunere declarații, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;
- în format hârtie, direct la registratura organului fiscal, sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Obligațiile aferente veniturilor realizate în anul 2024 se achită până la data de 26 mai 2025.