Anul trecut a fost adoptată OUG nr. 95/2024, care aduce modificări și completări Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legii învățământului superior nr. 199/2023. Această ordonanță oferă posibilitatea, fără a impune obligația, ca școlile să instaleze sisteme de supraveghere audio-video. Scopul acestor sisteme este de a crește nivelul de siguranță al elevilor și personalului, de a proteja bunurile școlii și de a preveni actele de violență fizică sau psihică și se pot instala doar în când există un risc crescut de violență documentat prin sesizări semnificative.
Înainte de toate, decizia de a implementa un sistem de supraveghere audio-video, presupune, potrivit Ordinului Ministrului Educației nr. 3.781/2025 privind monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, ca școala să elaboreze o listă care cuprinde salariații, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor minori, precum și elevii majori.
După ce aceștia își exprimă acordul sau refuzul, se redactează un proces-verbal în care se consemnează numărul persoanelor consultate și tipul voturilor exprimate.
Instalarea sistemului este posibilă doar dacă se obține acordul majorității simple dintre cei care au participat la această consultare. În cazul elevilor minori, decizia este luată de un singur părinte sau reprezentant legal.
Există însă și situații excepționale, precum comiterea unor fapte penale sau înregistrarea repetată a unor acte de violență în școală, în care sistemul de supraveghere poate fi instalat doar în baza unei informări prealabile adresate părinților, elevilor și salariaților, fără a mai fi necesar acordul majoritar.
După adoptarea deciziei, sistemul de supraveghere trebuie configurat în circuit închis, fără posibilitatea accesării sau modificării din afara școlii. De asemenea, trebuie desemnate două persoane responsabile: una pentru monitorizarea funcționării sistemului (în mod obișnuit un cadru didactic) și alta pentru protecția datelor cu caracter personal (de regulă directorul adjunct sau un membru al consiliului de administrație).
Accesul la înregistrări se face doar în baza unei cereri scrise și motivate, aprobată de directorul unității de învățământ, și exclusiv prin vizualizare. Persoanele care pot solicita accesul sunt părinții sau reprezentanții legali ai elevilor minori, elevii majori, personalul unității de învățământ, reprezentanții inspectoratelor școlare județene sau ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, precum și psihologul sau consilierul școlar din instituție. Cererea trebuie să specifice perioada exactă pentru care se solicită accesul.
Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare pentru care se solicită.
Atenție! Nu este permis ca părinții să solicite imagini doar pentru a verifica cum se desfășoară orele sau dacă un profesor „își face treaba”.