- 1.000.000 lei pentru expedieri de bunuri;
- 1.000.000 lei pentru introduceri de bunuri.
Un alt aspect legal important prevăzut în Ordinul INS nr. 2.353/2024 constă în aceea că, în cursul anului 2025, pot deveni furnizori de date Intrastat şi alţi operatori economici care realizează schimburi intra-UE de bunuri, a căror valoare cumulată de la începutul anului depăşeşte pragurile Intrastat pentru anul 2025. Aceşti operatori economici trebuie să completeze şi să transmită declaraţii statistice Intrastat începând din luna în care valoarea cumulată de la începutul anului 2025 a expedierilor şi/sau a introducerilor de bunuri depăşeşte pragurile Intrastat stabilite, separat, pentru cele două fluxuri.
De asemenea, important de amintit este faptul că, în conformitate cu dispozițiile art. 1 din Ordinul INS nr. 1.623/2022, s-au aprobat normele de completare a declaraţiei statistice Intrastat. Scopul elaborării acestor norme constă în aceea că acestea conţin informaţii privind sistemul statistic Intrastat, menite să sprijine furnizorii de date pentru a completa declaraţia statistică Intrastat într-un mod corect şi eficient.
Obligaţia furnizării de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care îndeplinesc simultan următoarele condiţii:
- sunt înregistraţi în Romȃnia în scopuri de taxă pe valoare adăugată – adică au cod de identificare fiscală;
- efectuează comerţ intra-UE cu bunuri;
- valoarea totală anuală a comerţului intra-UE cu bunuri depăşeşte pragul valoric stabilit anual de INS, separat, pentru cele două fluxuri, introduceri şi, respectiv, expedieri de bunuri.
Ca o regulă generală, important de menționat este faptul că declaraţiile statistice Intrastat se transmit la INS numai în format electronic, declaraţiile pe hârtie nefiind acceptate. În acest sens, INS pune la dispoziţia furnizorilor de informaţii statistice Intrastat următoarele modalităţi electronice de completare şi transmitere a declaraţiilor statistice Intrastat:
- aplicaţia Intrastat online, disponibilă cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro;
- aplicaţia Intrastat offline, disponibilă cu titlu gratuit pe siteul www.intrastat.ro. Aplicaţia Intrastat offline permite crearea unui fişier ce conţine Declaraţia statistică Intrastat, pe care furnizorul de informaţii statistice îl transmite către INS prin una dintre următoarele modalităţi:
- e-mail, la adresa declaraţie.intrastat@insse.ro;
- încărcarea fişierului în aplicaţia online Intrastat disponibilă pe site-ul www.intrastat.ro;
- dacă furnizorul de informaţii statistice nu are acces la internet pentru a transmite Declaraţia statistică Intrastat potrivit primelor două puncte de mai sus, va copia fişierul cu declaraţia Intrastat - fişierul cu extensia .xml sau .enc pe un dispozitiv de memorie externă - CD, DVD sau altele şi se va adresa direcţiei teritoriale de statistică în raza căreia îşi are sediul, solicitând posibilitatea de a transmite prin e-mail fişierul conţinând Declaraţia statistică Intrastat la INS sau va transmite declaraţia de la orice alt calculator cu acces la internet;
- software-ul propriu, existent sau dezvoltat de furnizorul de informaţii statistice, pentru realizarea fişierului care să conţină Declaraţia statistică Intrastat într-un format predefinit, prezentat în „Manualul de descriere a procedurii pentru crearea altor tipuri de fişiere acceptate de INS“, manual ce poate fi descărcat de pe site-ul www.intrastat.ro sau furnizat la cerere de către INS. Fişierul care conţine Declaraţia statistică Intrastat, în format predefinit, se transmite la INS folosind aceeaşi procedură descrisă la punctul precedent.
Declarația Intrastat 2025 presupune colectarea mai multor informații relevante:
- numărul de TVA intracomunitar;
- codul țării de origine sau destinație;
- natura mărfurilor
- valoarea bunurilor;
- cantitatea bunurilor;
- tipul de transport;
- data tranzacției.
1. colectarea informațiilor necesare, respectiv a informațiilor legate de schimburile comerciale realizate în perioada respectivă, cum ar fi facturile, avizele de livrare, documentele de transport și orice alt element.
2. verificarea pragurilor de excepție: se verifică dacă operatorul economic este supus obligației de declarare în funcție de volumul de schimburi intracomunitare.
3. accesarea platformei de declarare: declarația Intrastat 2025 se face în principal online, prin platforme dedicate. Este necesar să vă conectați la platformă, folosind numărul de SIRET și numărul de TVA.
4. completarea declarației: se vor introduce informațiile colectate (cantitate, valoare, codul țării, natura bunurilor etc.).
5. verificarea datelor: se va verifica faptul că toate informațiile corespund documentelor comerciale (facturi, avize de livrare) și că valorile și cantitățile sunt corect transcrise.
6. transmiterea declarației: după ce trimiteți declarația pe platformă se va genera un mesaj de confirmare pentru a confirma că declarația dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.