ACCES PREMIUM
De ce premium?
Comerț online: ANAF depistează deja, prin formularele D395 și F7000, mii de contribuabili care nu-și îndeplinesc obligațiile fiscale, conform datelor pe 2023 și 2024
Formularele prin care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) află date despre evazioniștii din comerțul online produc deja efectele scontate, conform datelor furnizate recent redacției noastre. Astfel, în baza informațiilor din formularele D395 și F7000, care sunt depuse de intermediari, ANAF a identificat și notificat, în 2023 și 2024, mii de persoane care nu se conformaseră.
Articolul continuă mai jos
Practic,
în cadrul Direcției Antifraudă a ANAF există o direcție care se ocupă exclusiv de
comerțul electronic. În anul
2023, această direcție a trimis peste 10.000 de notificări de conformare către persoane fizice care
vindeau produse online și încasau contravaloarea lor în sistem ramburs, prin intermediul furnizorilor de servicii poștale (adică inclusiv firmele de curierat), potrivit datelor furnizate de ANAF la solicitarea avocatnet.ro.
Datele persoanelor respective au fost
obținute prin intermediul declarației 395, pe care o depun lunar furnizorii de servicii poștale. Obligația declarativă a fost introdusă, mai precis, începând cu decembrie 2022, primele formulare fiind depuse în ianuarie 2023.
Conform reprezentanților ANAF, după transmiterea celor peste 10.000 de notificări de conformare, peste 30.000 de persoane fizice și-au declarat veniturile prin formularul 212 până la final de 2023, dintre care peste 4.000 de persoane care nu mai declaraseră nimic anterior.
În anul
2024, direcția antifraudă care se ocupă de comerțul online a trimis peste 1.000 de notificări de conformare către persoanele fizice care nu-și declarau veniturile din comerțul online, în contextul informațiilor obținute prin declarația 395, și peste 1.000 de notificări de conformare către persoanele fizice care prestau servicii, fără a fi autorizate, folosindu-se de platformele online de intermediere.
Referitor la cei din urmă, reprezentanții ANAF n-au venit cu detalii suplimentare, însă
pare să fie vorba despre informațiile obținute prin declarația F7000, pe care o transmit firmele care dețin „marketplace”-uri online. Supranumită raportarea DAC7, aceasta este depusă anual începând cu finele lunii ianuarie 2024 (pentru activitatea pe 2023).
Referitor la efectele notificărilor de conformare trimise în 2024, reprezentanții ANAF spun că datele încă sunt în analiză și nu pot fi furnizate.
Trebuie amintit că, dincolo de formularele amintite mai sus, mai există și
formularul 396 (supranumit raportarea CESOP), care este depus de prestatorii de servicii de plăți online începând cu primul trimestru din 2024 (declarația se depune până la finele lunii de după fiecare trimestru, iar prima depunere a fost în aprilie 2024). Prin D396, ANAF află, tot prin intermediari, date despre comercianții online care primesc trimestrial minimum 26 de plăți transfrontaliere.
Totodată, începând cu finele lunii iunie 2025, trebuie depusă lunar (adică începând cu activitatea pe mai 2025) și noua
declarație 397, de către firmele care dețin aplicații de ridesharing. În acest fel, ANAF va afla datele contribuabililor care prestează transport alternativ fără a declara și plăti taxele datorate legal (în principal, taxele salariale).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.