- Angajatorii trebuie să aibă activitate reală în domeniul pentru care solicită avizul de muncă pentru străini, dovedită prin contracte, facturi și încasări.
- Firmele care solicită avize de muncă pentru străini trebuie să aibă obligațiile fiscale achitate la zi și să nu fi fost sancționate pentru muncă nedeclarată în ultimele șase luni.
- Cetățeanul străin pentru care se solicită avizul trebuie să aibă documente valabile și să nu figureze cu semnalări în sistemele de securitate naționale și europene.
- Există o lacună legislativă privind aptitudinea medicală a străinilor, aceasta fiind dovedită inițial doar printr-o declarație pe proprie răspundere, nu prin examene medicale.
Avizul de angajare, a explicat Gabriela Pleșa, consilier juridic și fondatoare a Global Mobility & Corporate Experts, în cadrul evenimentului avocatnet.ro „Angajarea străinilor în România. Recomandări practice și lecții utile pentru companii”, este emis de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), la solicitarea angajatorului, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile generale și cele speciale prevăzute de OG nr. 25/2014, în funcție de categoria lucrătorului pentru care se solicită avizul.
Printre condițiile generale aplicabile angajatorului pentru obținerea acestui aviz se numără obligația ca acesta să fie fie o persoană juridică, fie o persoană fizică autorizată (PFA) sau o întreprindere individuală (II) care desfășoară activități compatibile, pe teritoriul României, cu funcția pentru care intenționează să angajeze lucrătorul străin.
De asemenea, activitatea angajatorului nu trebuie să fi fost înființată și nici să se deruleze cu scopul principal de a facilita intrarea cetățenilor străini în România. Angajatorul trebuie să desfășoare efectiv activitatea pentru care solicită eliberarea autorizației.
„Cum poți dovedi? Vă dau un exemplu practic. Am avut un control recent și activitatea desfășurată în domeniul am dovedit-o prin contractele de servicii încheiate, am prezentat situația de încasări, am dovedit prin facturi ce anume s-a facturat în cadrul prestării de servicii. Acestea au fost modalitățile standard și din fericire, au fost suficiente. Evident, pe lângă controalele pe care IGI le face la sediile companiilor și la punctele de lucru”, a explicat Gabriela Pleșa.
Este obligatoriu ca angajatorul să fi achitat la zi toate obligațiile fiscale către bugetul de stat aferente ultimului trimestru anterior depunerii cererii. În plus, acesta nu trebuie să fi fost condamnat definitiv pentru infracțiuni reglementate de Codul muncii sau pentru infracțiuni comise cu intenție împotriva unei persoane, potrivit Codului penal.
Totodată, angajatorul nu trebuie să fi fost sancționat, în cele șase luni anterioare depunerii cererii, în temeiul art. 36 alin. (1) din OG nr. 25/2014, pentru încălcări legate de angajarea ilegală a străinilor. Mai exact, este vorba despre situații precum primirea la muncă a unui cetățean străin fără aviz de angajare sau de detașare, angajarea unui străin aflat în situație de ședere ilegală sau încadrarea acestuia fără un contract individual de muncă încheiat în formă scrisă.
Citește și: Cum se obține avizul de muncă pentru străini: Pași procedurali și costuri
La fel, contingentul anual stabilit pentru tipurile de lucrători non-admiși pe piața muncii trebuie să fie disponibil, adică să nu fi fost epuizat pentru anul în curs.
Atenție! Acestea sunt condițiile generale aplicabile angajatorului. Totuși, în funcție de tipul avizului solicitat, precum lucrător permanent, lucrător detașat, lucrător sezonier, lucrător stagiar sau lucrător transfrontalier, se pot aplica și cerințe suplimentare specifice fiecărui caz.
Pe lângă condițiile impuse angajatorului, și cetățeanul străin pentru care se solicită avizul de angajare trebuie să îndeplinească o serie de cerințe. În primul rând, acesta trebuie să dețină un document valabil de trecere a frontierei, recunoscut de autoritățile române, și nu trebuie să figureze cu semnalări în Sistemul Informatic Național de Semnalări sau în Sistemul de Informații Schengen care să conducă la refuzul intrării pe teritoriul României.
Străinul trebuie să fie apt din punct de vedere medical pentru desfășurarea activității menționate în solicitarea de aviz și să nu aibă antecedente penale care să fie incompatibile cu funcția pe care urmează să o ocupe. În plus, nu trebuie să existe indicii că ar reprezenta un risc pentru apărarea națională, ordinea publică, securitatea statului, sănătatea sau moralitatea publică.
Util: Ce categorii de străini pot fi angajate fără avizul de muncă
În ceea ce privește dovada aptitudinii medicale a cetățeanului străin, consilierul juridic a precizat că, în prezent, autoritățile solicită doar o declarație pe propria răspundere din partea candidatului.
„Această practică reprezintă o lacună legislativă: angajatorul depune declarația la dosar, obține avizul, ulterior viza, iar în final poate încheia contractul individual de muncă. Totuși, pot apărea situații în care, în cadrul controlului de medicină a muncii, se constată că persoana este inaptă sau suferă de afecțiuni care restricționează exercitarea activității”, a continuat Gabriela Pleșa.
De asemenea, străinul nu trebuie să figureze cu alerte privind refuzul eliberării vizei în Sistemul Informatic Integrat privind Migrația, Azilul și Vizele și nu trebuie să existe suspiciuni rezonabile că solicitarea vizei ar avea ca scop migrarea ilegală.
Aceste condiții generale aplicabile cetățenilor străini sunt reglementate de OUG nr. 194/2002, la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) și h), art. 11, precum și art. 27 alin. (2) lit. c) și e). În plus, străinul nu trebuie să se regăsească într-una dintre situațiile de nepermitere a intrării în România, prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)–d) din aceeași ordonanță.