ACCES PREMIUM
De ce premium?
Ridesharing: Cine depune, mai precis, declarația 397 începând de luna asta și ce sancțiuni sunt pentru nedepunere
În contextul apariției unei noi declarații fiscale, 397, care vizează indirect activitatea de ridesharing derulată de firme și PFA-uri prin mai multe aplicații active în România, în spațiul public a apărut o nelămurire cu privire la cine depune efectiv formularul. Astfel, este important de știut că declarația este depusă exclusiv de deținătorii aplicațiilor de transport alternativ, nu de firmele și PFA-urile care o utilizează. Iar nedepunerea poate fi sancționată, din moment ce vorbim de o obligație legală.
Articolul continuă mai jos
Noua declarație informativă, care a fost introdusă prin
Ordinul Fiscului 382/2025 și care
se depune prima oară la 30 iunie 2025 (pentru situația pe mai 2025), este depusă lunar online de către
operatorii platformelor digitale, adică firmele care dețin aplicațiile de ridesharing. În cazul nerezidenților, filialele din România se ocupă de obligație.
„Prevederile prezentului ordin se aplică pentru operatorii de platforme digitale, așa cum sunt definiți la art. 2 lit. j) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto (...), respectiv filiala prin care se derulează activitățile comerciale în România, în situația în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezidentă, menționată la art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2019 (...)”, scrie în actul emis de autoritățile fiscale.
Potrivit prevederilor literei j de la articolul 2 din
ordonanță, operator al platformei digitale este
„persoana juridică pe numele căreia se emite avizul tehnic pentru platforma digitală prin care se intermediază transportul alternativ”. Așa cum reiese din informațiile
Autorității pentru Digitalizarea României, avize valabile au, în prezent, aplicațiile Uber, Bolt, BlackCab, GoCab, Blue, Elec și WhiteCab.
Așadar,
obligați la depunerea formularului 397 sunt numai filiala Uber BV din România, Bolt Services Ro SRL, BlackCab Systems SRL, GoCab Software SRL, Blue Technology SRL, Elec Fleet Technologies SRL și WhiteCab App SRL. Asta înseamnă că firmele și PFA-urile care derulează efectiv activitatea de ridesharing prin aplicațiile amintite n-au nicio obligație de a depune acest formular.
Așa cum am explicat recent, 397 se numără printre
formularele prin care contribuabilii ce acționează ca intermediari de afaceri transmit informații despre cei cu care colaborează către Fisc (scopul fiind identificarea evazioniștilor). Firmele și PFA-urile despre care se transmit date la Fisc
nu se pot împotrivi acestui lucru și nici
nu pot „cosmetiza” datele în vreun fel. Formularul este întocmit și transmis direct de către firmele care dețin aplicațiile de ridesharing.
Referitor la
consecințele nedepunerii declarației 397, care este obligatorie, trebuie precizat că ordinul Fiscului a fost emis în baza articolului 59 din
Codul de procedură fiscală, care prevede obligația furnizării periodice de informații către autorități. Conform articolului 336 din Cod, nefurnizarea la termen, de către contribuabil, a informațiilor periodice (în baza articolului 59) se poate amenda cu o sumă între 12.000 și 14.000 lei (persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari) sau cu o sumă între 2.000 și 3.500 lei (celelalte persoane juridice și persoanele fizice).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.