Dacă ne uităm în Ordinul ministrului muncii nr. 2171/2022 privind modelul-cadru al contractului individual de muncă (CIM) vom vedea că între datele de indentificare ale părților se găsește și adresa de domiciliu a angajatului, o informație pe care angajatorii o au și de pe copiile cărților de identitate, pe care toată lumea le cere la debutul unei relații de muncă.
Dacă până acum contractele/actele adiționale erau precompletate și date spre semnare de către angajatori tocmai cu datele luate de pe copiile respective, odată ce cărțile de identitate electronice devin tot mai răspândite angajatorii constată și că de pe acestea lipsește informația privind domiciliul titularului. Prin urmare, copia acestui document de identitate nu mai e suficientă pentru a ne asigura că avem o adresă a angajatului.
Ce e de făcut în atare situații? Pentru că angajatorul are un interes major în a avea o adresă a angajatului (ideal, chiar pe cea de reședință, dat fiind că deseori angajații nu locuiesc la adresa din buletin):
- din perspectiva securitatății și sănătății în muncă, pentru a ști traseul parcurs de salariat de la locul de muncă acasă;
- pentru comunicarea diferitelor documente, cum ar fi o solicitare de a se prezenta la o cercetare disciplinară sau comunicarea deciziilor de încetare sau suspendare a contractului de muncă, mai ales în situațiile în care salariatul nu dorește să le primească la locul de muncă.
În cazul angajaților cu cărți de idenitate electronice, angajatorii ar trebui să solicite acestora să completeze câte o declarație pe proprie răspundere în care să specifice adresa de domiciliu și, eventual, pe cea de reședință. Oricare ar fi opțiunea angajatorului însă, adică orice variantă ar alege să obțină adresa angajatului, solicitarea ei e utilă și pentru evidențierea informației în Reges-Online.