1. Încadrarea tarifară, temelia clasificării fiscale și vamale. Încadrarea tarifară înseamnă atribuirea unui cod corespunzător produsului în Nomenclatura Combinată (NC). Este importantă pentru că determină, de fapt, nivelul taxelor vamale, TVA-ul la import, accizele, restricțiile sau interdicțiile aplicabile sau alte măsuri comerciale, precum taxele antidumping. De asemenea, o clasificare eronată poate duce la amenzi, plăți suplimentare sau chiar la confiscarea mărfurilor.
Corectitudinea clasificării tarifare este un aspect aflat permanent în atenția autorităților vamale. Având în vedere mărirea tarifelor, autoritățile vamale intensifică controalele pentru a preveni pierderea din venituri neplătite. De menționat faptul că o clasificare incorectă poate conduce la plăți în exces ale tarifelor (de exemplu, pe coduri NC cu taxe mai mari) sau la ratarea oportunităților de economisire.
2. Originea mărfurilor, accesul la preferințe tarifare, importanța calculului de origine. Originea poate fi preferențială (acces la tarife vamale reduse sau zero în baza unor acorduri comerciale) sau nepreferențială (în scopuri statistice sau restrictive). Importanța derivă din faptul că determină aplicarea tratamentului tarifar preferențial sau nepreferențial și are un impact direct asupra costurilor finale ale mărfurilor.
Originea mărfurilor este esențială și poate influența semnificativ admisibilitatea, aplicarea sau nu a tarifelor preferențiale, accesarea contingențelor tarifare sau a altor programe de suspendare a noilor tarife. Recomandăm atenție la declararea corectă a tipului de origine -- preferențială vs. nepreferențială --, pentru că pot exista diferențe în ceea ce privește regulile de determinare și implicații ulterioare cu privire la tarifele aplicate/de aplicat. În cazul tarifelor de tipul măsurilor de salvgardare sau a taxelor antidumping, la nivelul UE, țara de origine se calculează după regulile aplicabile în Codul Vamal Unional privind originea nepreferențială a mărfurilor.
3. Valoarea în vamă, baza de calcul pentru taxe. Importanța valorii în vamă. Valoarea în vamă este, de regulă, prețul de tranzacție, adică prețul efectiv plătit sau de plătit pentru marfa importată, plus alte elemente care se adaugă, ca, de exemplu: costurile de transport și asigurare până la frontiera UE, redevențe, comisioane, bunuri și servicii furnizate gratuit de cumpărător (de exemplu, matrițe, proiectare).
De ce este importantă determinarea corectă a valorii în vamă? Stabilirea corectă a prețului plătit sau de plătit pentru mărfuri e baza pentru calcularea tarifelor vamale (taxe vamale, TVA la import, accize sau alte măsuri comerciale de tipul taxelor antidumping sau măsuri de salvgardare). Dacă bunurile sunt subevaluate, importatorul plătește taxe mai mici inițial, dar, în urma unui control ulterior, autoritatea vamală poate stabili diferențe semnificative, inclusiv dobânzi și penalități de întârziere (de exemplu, importuri de produse din zona Asiei). Anumite elemente de adăugat la valoarea în vamă -- de exemplu, redevențe și drepturi de licență -- de cele mai multe ori nu sunt adăugate la cost din cauza comunicării ineficiente între departamentul vamal/logistic și cel financiar. Și asta duce la costuri în plus cu datoria vamală.
Patru recomandări pentru importatori:
- solicitați informații tarifare obligatorii (ITO) pentru produsele principale importate - oferă securitate juridică;
- verificați regulile de origine pentru fiecare partener comercial;
- calculați corect valoarea în vamă, incluzând toate elementele obligatorii;
- apelați la consultanți vamali sau brokeri acreditați pentru tranzacții complexe.