„În interpretarea art. 49 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare şi a art. 1 şi art. 3 din Legea nr. 46/1996 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, perioada în care o persoană care îndeplinea funcţia de consilier juridic a satisfăcut stagiul militar obligatoriu, reprezintă vechime în funcţia de consilier juridic”, a decis Curtea în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Art. 49 din Legea nr. 263/2010 (care a fost în vigoare până la 31 decembrie 2023 și înlocuită de Legea nr. 360/2023) reglementa situațiile în care anumite perioade în care nu s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii puteau fi totuși recunoscute ca stagiu de cotizare, fiind considerate perioade asimilate.
Printre aceste situații se regăsea și perioada în care persoana a efectuat serviciul militar obligatoriu, fie ca militar în termen, fie cu termen redus, precum și perioadele de concentrare, mobilizare sau prizonierat.
Acest principiu este menținut și în actuala legislație, Legea nr. 360/2023 (noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 ianuarie 2024), la art. 14 lit. b).
În ceea ce privește Legea nr. 46/1996 privind pregătirea populației pentru apărare(act normativ abrogat) articolele invocate (art. 1 și art. 3) stabileau că toți cetățenii aveau dreptul și obligația de a apăra România, iar serviciul militar era obligatoriu pentru toți bărbații cetățeni români.
Totodată, acea lege prevedea că perioada în care o persoană îndeplinea serviciul militar era considerată vechime în muncă, indiferent de forma în care acesta era efectuat (militar în termen, cu termen redus, rezervist concentrat sau cadru activ).
Astfel, stagiul militar obligatoriu efectuat de o persoană care avea calitatea de consilier juridic poate fi considerat vechime în funcția de consilier juridic.
Decizia instanței supreme vine ca urmare a unei sesizări formulate de Curtea de Apel Galați care a solicitat ICCJ să clarifice dacă perioada în care o persoană a efectuat stagiul militar obligatoriu poate fi considerată vechime în profesia de consilier juridic, în situația în care aceasta deținea deja această calitate profesională la momentul încorporării.
Comentarii articol (0)