ACCES PREMIUM
De ce premium?
Regimul de scutire de TVA trebuia modificat de peste șase luni. CE avertizează că următorul pas poate fi sesizarea CJUE pentru impunerea de sancțiuni
Regimul de scutire de TVA din România are nevoie de modificări radicale impuse de o directivă europeană din 2020. Însă autoritățile naționale nu doar că au ratat încadrarea în termenul de transpunere din 31 decembrie 2024, ci chiar l-au depășit cu peste șase luni de zile. În aceste condiții, Comisia Europeană (CE) a avertizat recent că, în lipsa unei reacții adecvate a Guvernului, procedura de infringement inițiată de câteva luni ar putea ajunge la etapa sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Articolul continuă mai jos
Directiva europeană 2020/285, ce prevede
schimbări radicale ale regimului de scutire de TVA pentru întreprinderi mici, trebuia transpusă de autorități în Codul fiscal până la finalul anului 2024, astfel încât noile reguli să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2025. Totuși, acest lucru
nu s-a întâmplat nici până acum, deși Guvernul
pusese în dezbatere un proiect de OUG în acest sens în cursul lunii martie 2025.
Cele două măsuri majore ce trebuie implementate sunt modificarea plafonului actual de scutire de TVA de 300.000 lei (potrivit proiectului, acesta ar urma să ajungă la 395.000 lei, dar este greu de spus dacă nu cumva autoritățile ar putea opta pentru un plafon mai mic decât cel actual, în contextul dificultăților bugetare) și extinderea regimului de scutire de TVA (persoanele impozabile cu sediul activității economice în România vor putea opta să aplice regimul în alte state membre ale UE, iar persoanele impozabile care au sediul activității economice în alte state membre vor putea opta să aplice regimul în România).
„Prin urmare, CE a decis să emită un aviz motivat către Bulgaria, Grecia, Spania și România, care au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, CE poate decide să sesizeze CJUE cu o cerere de impunere a unor sancțiuni financiare”, scrie într-un
comunicat al Executivului european. Practic, emiterea avizului motivat este
a doua etapă a procedurii de infringement, iar următoarea etapă este chiar sesizarea CJUE.
Trebuie menționat că, de la finele anului 2024 și până acum, Guvernul a fost schimbat de două ori. Deși Guvernul Ciolacu I își asumase, printr-un plan fiscal-bugetar multianual din 2024, că până la 1 aprilie 2025 va implementa reforma fiscală stabilită prin Planul Național de Redresare și Reziliență, acesta a fost înlocuit în decembrie de Guvernul Ciolacu II, care a ratat acel termen și care, totodată, a pus în dezbatere, cu întârziere, proiectul privind modificarea regimului de scutire de TVA în martie.
Ulterior, în iunie a venit Guvernul Bolojan, care acum trebuie să rezolve urgent atât reforma fiscală, cât și modificarea regimului de scutire de TVA. Deocamdată, cel puțin, autoritățile n-au anunțat nimic nou în legătură cu transpunerea Directivei 2020/285, iar
primul pachet de măsuri fiscale majore nu conține această chestiune.
În altă ordine de idei, comunicatul CE mai face referire și la
o altă restanță a Guvernului nostru: transpunerea Directivei 2022/542, care prevede modificări legate de unele cote reduse de TVA. Teoretic, proiectul de OUG amintit mai sus urma să rezolve și această chestiune. Și în acest caz, CE este la etapa a doua a procedurii de infringement.
Citește și: Analiză: Plafonul pentru scutirea de TVA se modifică în 2025: Ce efecte au fost la cele mai recente schimbări de plafon, potrivit statisticilor ANAF.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.