ACTUALIZARE (16.07.2025): Parlamentarii din Opoziție au depus o sesizare de neconstituționalitate, astfel că legea mai trebuie să treacă un pas suplimentar pentru a putea fi promulgată de șeful statului și oficializată. Curtea Constituțională se va pronunța în data de 22 iulie 2025, conform informațiilor de pe site-ul său.
__________
Conform regulilor din Constituție, după asumarea răspunderii pentru proiectul de lege cu reforma fiscal-bugetară, parlamentarii pot iniția o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Bolojan, în perioada 8 - 10 iulie 2025. Dacă o asemenea moțiune nu este inițiată, legea se va considera adoptată în data de 11 iulie 2025 și, după alte două zile rezervate eventualelor sesizări de neconstituționalitate, va fi trimisă Președintelui României și, după promulgare, Monitorului Oficial. Dacă moțiunea este inițiată dar nu trece de vot, legea va fi considerată adoptată.
Astfel, se preconizează că legea va trece rapid prin procesul de legiferare și că urmează să intre în vigoare de la 1 august 2025. Redacția noastră a prezentat recent, în linii marii, principalele măsuri cuprinse în reforma fiscal-bugetară:
- măsurile fiscale;
- măsurile privind salarizarea bugetarilor;
- măsurile privind concediile medicale și asigurarea la sănătate;
- măsurile privind persoanele fizice.
Comentarii articol (2)