Reglementare:
Examenele de finalizare a studiilor in invatamantul superior se organizeaza si se desfasoara potrivit prevederilor ordinului mai sus referit si ale metodologiilor proprii aprobate de senatele universitare.
Felul examenelor de finalizare a studiilor:
Studiile in invatamantul universitar de lunga durata (4-6 ani la cursurile de zi) se incheie, dupa caz, cu examen de licenta sau cu examen de diploma.
Studiile in invatamantul universitar de scurta durata (3 ani la cursurile de zi) se incheie cu examen de absolvire.
Studiile postuniversitare de aprofundare si studiile universitare de masterat se incheie cu examen de disertatie.
Programul de pregatire universitara avansata din cadrul studiilor universitare de doctorat se finalizeaza prin promovarea examenelor stabilite de institutia organizatoare de studii universitare de doctorat prin programul de pregatire, cu aplicarea Sistemului european de credite transferabile (ECTS).
Cine poate sustine examenele de finalizare:
Pot sustine, dupa caz, examen de absolvire sau de licenta/diploma:
1. absolventii de invatamant superior ai specializarilor acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu;
2. absolventii de invatamant superior particular inmatriculati la specializari autorizate sa functioneze provizoriu, carora ulterior li s-a retras autorizarea de functionare provizorie sau care au intrat in lichidare;
3. absolventii de invatamant superior particular, care au inceput studiile la specializari neautorizate, dar care sunt autorizate sa functioneze provizoriu sau sunt acreditate la data sustinerii examenului de licenta ori de absolvire.
Unde se sustine examenul de finalizare:
Absolventii unei specializari acreditate sau ai unei specializari autorizate sa functioneze provizoriu se inscriu, de regula, si sustin, dupa caz, examenul de absolvire, de licenta sau de diploma in cadrul institutiei organizatoare pe care au absolvit-o.
Cand se organizeaza examenele de finalizare:
In fiecare an universitar, examenele de finalizare a studiilor se pot organiza numai in doua sesiuni, in perioadele stabilite de senatul institutiei organizatoare.
Un examen se poate repeta intr-o sesiune ulterioara cu suportarea de catre candidat a cheltuielilor aferente, in conformitate cu reglementarile institutiei organizatoare, stabilite conform legii.Cine elibereaza diplomele si certificatele:
Diplomele si certificatele pentru absolventii care au promovat, dupa caz, examenul de absolvire, examenul de licenta, examenul de diploma, examenul de disertatie, programul de studii universitare avansate din cadrul ciclului de studii universitare de doctorat se elibereaza de catre institutia organizatoare.
Ordinul 295/2007 va intra in vigoare incepand cu data de 15.03.2007.
Comentarii articol (0)