avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Statut juridic diploma de absolvire, inginer colegiu - ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Statut juridic diploma de absolvire, inginer colegiu - 2001, legea 84/1995

Buna ziua!
In urma unui curs sustinut la un furnizor de formare profesionala, comisia de examinare de la Autoritatea Nationala pentru Calificari, a constatat ca diploma de absolvire emisa de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca pe baza promovarii examenului de absolvire din sesiunea iulie anul 2001 la propunerea Colegiului Universitar Tehnic, Economic si de Administratie cu titlul de INGINER COLEGIU in profilul INSTALATII, specializarea INSTALATII, cu durata studiilor de 3 ani, forma de invatamant zi, studii incheiate cu examen de absolvire, NU reprezinta o diploma de studii superioare, Nu sunt absolvent al invatamantului universitar, practic diploma de absolvire nu a fost recunoscuta.

Comisia de la Autoritatea Nationala pentru Calificari nu a fost de acord sa sustin examenul la acel curs, cerinta inscrierii la curs fiind o copie dupa diploma de studii superioare. Mentionez ca in anii trecuti (2013, 2014) am urmat si alte cursuri de formare, absolvite, unde cerinta de inscriere a fost prezentarea unei copii dupa diploma de studii superioare.

In prezent, care este statul juridic al acestei diplome de absolvire si ce drepturi legale i se acorda?
Multumesc.

In incercarea de a sustine ca sunt absolvent al invatamantului universitar cu studii superioare organizate în baza Legii învăţământului nr. 84/1995, detaliez mai jos:

-----------------------------------------------------------------------------

HOTARARE Nr. 645 din 4 august 2000
privind profilurile, specializarile, durata studiilor, precum si titlurile obtinute de absolventii invatamantului universitar, cursuri de zi

Art. 1
Profilurile, specializarile, durata studiilor, precum si titlurile obtinute in urma promovarii examenului de licenta, de diploma sau de absolvire, dupa caz, de catre absolventii invatamantului universitar, cursuri de zi, sunt prevazute in anexele nr. 1 - 4*) care fac parte integranta din prezenta hotarare.
------------
*) Anexele nr. 1 - 4 sunt reproduse in facsimil.

Art. 2
Titlurile acordate absolventilor invatamantului universitar, cursuri de zi, potrivit art. 1 pot fi obtinute si de absolventii invatamantului universitar de la celelalte forme de invatamant: seral, cu frecventa redusa si la distanta, prevazute de lege.
Art. 3
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 301/1998 privind profilurile, specializarile, durata studiilor, precum si titlurile obtinute de absolventii invatamantului universitar, cursuri de zi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 215 din 11 iunie 1998.

ANEXA 2
Profilurile, specializarile, durata studiilor si titlurile obtinute in invatamantul universitar de scurta durata
18. INSTALATII |- Instalatii | 3 |Subinginer |Inginer colegiu |

Aceasta H. inca este in vigoare din cate observ, nu este abrogata. Asadar, absolvent invatamant universitar.

-----------------------------------------------------------------------------

ORDIN Nr. 3271 din 14 februarie 2012
privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor în învăţământul superior - examene de absolvire, licenţă, diplomă, selecţie, disertaţie
ART. 3
(1) Finalizarea studiilor pentru absolvenţii studiilor organizate în baza Legii învăţământului nr. 84/1995*), republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se încheie:
a) cu examen de licenţă sau cu examen de diplomă, pentru studiile în învăţământul universitar de lungă durată, după caz;
b) cu examen de absolvire, pentru studiile în învăţământul universitar de scurtă durată.
(2) Pentru studiile menţionate la alin. (1), instituţiile de învăţământ superior pot prevedea în metodologiile proprii, în regulamentele de studii, în contractele de studii
etc. termene-limită sau/şi condiţii suplimentare pentru studenţii aflaţi în prelungire de şcolaritate la aceste forme de învăţământ.
(3) Pentru absolvenţii studiilor organizate în baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare:
a) ciclul I de studii universitare: studiile universitare de licenţă se încheie cu examen de licenţă sau cu examen de diplomă pentru învăţământul din domeniul ştiinţelor inginereşti;

-----------------------------------------------------------------------------

LEGE nr. 288 din 24 iunie 2004 privind organizarea studiilor universitare
CAP. VI
Dispozitii tranzitorii si finale
ART. 16
(1) Invatamantul superior de scurta durata, care se desfasoara in prezent in colegiile universitare existente la data publicarii prezentei legi, intra in lichidare sau se reorganizeaza in studii universitare de licenta, in domeniile existente sau apropiate.
(2) Absolventii cu diploma de invatamant superior de scurta durata pot continua studiile pentru a obtine licenta in cadrul ciclului I - studii universitare de licenta.

ART. 19
Prevederile prezentei legi se aplica invatamantului superior public si privat, acreditat si autorizat provizoriu, care functioneaza in conditiile legii, incepand cu anul universitar 2005-2006, pentru studentii admisi in anul I, cu exceptia prevazuta la art. 1 alin. (4).
ART. 20
Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga prevederile art. 57, art. 60 alin. (2), art. 62-65, art. 72 alin. (4)-(6) si ale art. 73 alin. (1) din Legea invatamantului nr. 84/1995,
republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

-----------------------------------------------------------------------------


Concluzii:

Legea 288/2004
1. Pentru absolventii cu studii superioare de lunga durata 5 ani zi, in prezent diplomele sunt echivalate cu diplome de master.
2. Pentru absolventii cu studii superioare de scurta durata 3 ani zi, legea nu reglementeaza nici o forma de echivalare.

Hotararea de ministru OMCTS Nr. 5553/2011
1. Se achivaleaza studiile superioare de scurta durata de 3 ani numai pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, cu studii de licenta – ciclul I.


Ideea este ca diploma de absolvire din 2001 in invatamentul superior de scurta durata reprezinta studii universitare organizate in baza Legii invatamantului nr. 84/1995. Deci este o recunoastere de drept pentru studii universitare.

In prezent, este adevarat ca pentru a obtine o diploma de licenta - ciclu I, exista posibilitatea de la terminarea studiilor (2001) de a continua pentru obtinerea ei.
Dar aici (speta!) aminteam de recunoasterea studiilor efectuate ca si studii universitare in baza unei legi la data obtinerii diplomei. Drepturile legale obtinute nu se \"anuleaza\" iar diploma de absolvire nu poate fi luata in evidenta de institutiile publice ca fiind o diploma ce nu echivaleaza cu studii universitare (legea nu se aplica retroactiv).
Mentionez ca nu am studii juridice in domeniu.


* In prezent se constata nevoia de aplicare a unui ordin de ministru similar pentru echivalarea diplomelor de inginer colegiu / subinginer (in baza Legii invatamantului nr. 84/1995) cu diplome de licenta – ciclu I si dreptul de a continua studiile in ciclu II de master. Voi ce parere aveti? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2015
Promoafaceri, utilizator
Cel mai recent răspuns: miki7014 , utilizator 20:02, 5 Iulie 2021
Puteti pune aceasta intrebare la Tribuna Invatamantului -curier juridic
Telefon: 021.461.08.11, 461.08.17

Fax: 021.461.08.09 E-mail: tribuna@megapress.ro
Adresa revistei: Bd. Metalurgiei, nr. 32-44, București, sector 4, cod poștal 041831.
Parerea este ca ati urmat cursuri univeristare superioare de scurta durata.
Nu conteaza ce alte cursuri ati urmat.Poate ca acestia doreau cursuri univeristare de lunga durata.Sunteti in aceiasi situatie in care sau aflat si profesorii care au urmat cursurile univeritare de trei ani .Acestia aveau dreptul sa preda doar la scoala generala.Daca au dorit sa predea la liceu ,atunci au fost obligati sa-si completeze studiile.
Salut,
Sunt in aceesi situatie,am absolvit studiile unui Colegiu Universitar. In urma cu ceva vreme m-am adresat decanului Facultatii ,cu gandul de a-mi echivala sau continua studiile pentru a obtine diploma de licenta.Acesta mi-a spus ca nu exista echivalare si ca ar trebui sa ma inscriu in anul unu de studii universitare,pentru a urma cursurile facultatii(dar ca la. Mi se pare aberant ca am pierdut 3 ani de studii doar pentru simplul fapt ca un ministru s-a scobit in fund si a aruncat la gunoi o lege care dadea dreptul absolventilor de studii superioare de scurta durata sa-si echivaleze studiile si sa poata face continuarea pana la studii superioare de lunga durata,respectiv masterat.nDaca ati facut vreun demers pentru a echivala studiile va rog sa postati pe acest forum,poate asa vor vedea si altii ca mine si ne vom mobiliza pentru a face o petitie catre Sinisterul Educatiei.nSalutare!
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2015
lunatic, utilizator
Si eu sunt in aceeasi situatie. Pe ce considerente s-a luat aceasta decizie " de anulare a studiilor " deoarece examenele le-am dat cu aceiasi profesori, programa era echivalenta cu cea de la "studii de lunga durata", exigenta si pretentiile profesorilor la disciplina fiecaruia era aceeasi?
Parintii nostri au facut eforturi maxime pentru a ne tine in orasele universitare. Multi dintre noi am urmat 3 ani pentru ca nu ne permiteam sa stam pe banii parintilor pana la adanci batraneti. Acum ne trezim ca acele eforturi au fost "exact" degeaba pentru ca un timpit de bani gata a considerat ca asa e bine.
Sunt absolventa de colegiu la zi cu media 9,46, am o cariera de 26 de ani in spate cu o experienta vasta in domeniul in care am terminat si vine un tanar cu o facultate terminata la o scoala generala si imi flutura fluturasul cu 1000 de lei in plus ca are "studii superioare de lunga durata" dar profesional - habar nu are. Unde este samburele de adevar si dreptate in toata treaba asta?????
Trebuie corectate aceste greseli daca vrem sa indreptam ceva in tara asta minunata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echivalare studii ssd cu bologna 1 sosobi sosobi buna ziua.va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: -in prezent sunt angajat intr-o institutie bugetara pe un post de sef serviciu(perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)
Studii superioare sau studii superioare de scurta durata CYF CYF Am un candidat la concurs care a terminat studiile superioare cu durata de 3 ani. Pe ce post poate fi incadrat? S sau SSD. Multumesc. (vezi toată discuția)
Statutul de profesor pentru invatamantul primar mariana pintrijel mariana pintrijel Buna ziua, permiteti-mi ,va rog, urmatoarea intrebare: In urma absolvirii unei facultati tehnice ( 1993) -5 ani , cu examen de diploma si a unui colegiu de ... (vezi toată discuția)