Si divortul comporta mai multe modalitati, divortul de drept comun care se poate pronunta din vina unuia dintre soti sau din vina ambilor si divortul prin acord.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Modalitatea de desfacere a casatoriei este divortul.
Art. 38 alin. 2 din Codul familiei stabileste cele doua conditii ce trebuie indeplinite in mod cumulativ pentru ca divortul sa fie pronuntat pe baza acordului partilor, respectiv:
1. de la data incheierii casatoriei si pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an;
2. nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Per a contrario, daca s-a inregistrat o perioada mai scurta de un an de zile intre oficierea casatoriei si data cererii de chemare in judecata avand ca obiect divortul prin acord si din casatorie au rezultat copii minori, atunci cererea sub aceasta forma va fi respinsa.
Divortul prin acordul partilor sufera anumite particularitati de ordin procedural, dupa cum urmeaza:
1. cererea de divort intemeiata pe acordul partilor va fi semnata de ambele parti;
2. la primirea cererii, presedintele instantei va fixa un termen de 2 luni in sedinta publica, dupa ce a verificat consimtamantul sotilor;
3. la termenul de judecata stabilit, instanta va verifica daca partile staruie in mentinerea cererii de divort prin acord;
4. pe capatul principal de cerere privind divortul nu se administreaza probe, acordul partilor fiind considerat suficient;
5. daca exista capete de cerere accesorii (cu privire la numele purtat dupa desfacerea casatoriei, pensia de intretinere sau atribuirea locuintei) instanta are posibilitatea de a dispune administrarea probatorilui corespunzator prevazut de lege.
Hotararea data in divortul intemeiat pe acordul partilor este definitiva si irevocabila de la pronuntare, numai in ce priveste capatul principal privind desfacerea casatoriei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)