avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Martor la divortul prin intelegere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Martor la divortul prin intelegere

La divortul cu minor prin intelegere este necesar martor?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:27, 21 Ianuarie 2011
Având in vedere ca e vorba de un minor, da trebuie audiați martori!
am inteles ca ultimele modificari ale codului nu mai precizeaza si martorul in cazul divortului prin intelegere (automat se ref la cel cu minor)
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
Alina2011, utilizator
Daca partile se inteleg si cu privire la cererile accesorii divortului, respectiv incredintarea minorilor, pensia de intretinere, numele sotilor dupa desfacerea casatoriei si un eventual drept de vizita al acestuia, nu se mai administreaza probatorii.
Se va continua procedura obisnuita de administrare a probatoriilor doar in situatia in care exista neintelegeri cu privire la unul sau mai multe cereri accesorii divortului.
Articolul 613 indice1 c.proc.civ. modificat prin legea 210/2010
In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.
Primind cererea de divort formulata in conditiile alin. 1, instanta va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termen pentru solutionarea cererii in camera de consiliu.
La termenul de judecata, instanta verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.

La cererea sotilor, instanta va pronunta o hotarare cu privire la divort potrivit alin.3.
Prin aceeasi hotarare, instanta se va pronunta, potrivit legii, cu privire la numele pe care il va purta fiecare sot dupa desfacerea casatoriei si, cand este cazul, cu privire la incredintarea copiilor minori si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Tot astfel, instanta va putea lua act de invoiala sotilor cu privire la alte cereri accesorii, in conditiile legii.

In cazul in care sotii nu se invoiesc asupra cererilor accesorii, instanta va continua judecata administrand probele prevazute de lege pentru solutionarea acestor cereri.

Dispozitiile mai sus aratate sunt valabile in cazul divortului prin acord , iar acordul priveste si celelalte cereri accesorii divortului.
Daca vorbim de o desfacere de casatorie din culpa comuna ( cand ambele parti sunt de acord cu desfacerea casatoriei din culpa comuna) atunci sunt necesare probatorii si pe divort si pe celalte cereri accesorii.

Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Inainte era specificat in art. 38:
"Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei
si
b) nu exista copii minori rezultati din casatorie. ", care vad ca s-a modificat prin Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor. Legea 202/2010 Mica reforma a Justitiei:

art. II Legea nr. 4/1953 — Codul familiei...se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 37, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Casatoria se poate desface prin divort. Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei."

2. Articolul 38 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 38
Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Divortul prin acordul sotilor nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie.
Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor."

Sa inteleg ca acum acord comun nu mai tine cont de faptul daca ai minor sau nu din casatorie?

De asemenea, nu gasesc nicarieri scris de martori sau dovezi.

nu mai aveti nevoie de martori pt un divort prin acord

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acord Alina2011 Alina2011 Am vazut ca s-a modificat codul familiei, referitor la divortul cu minor, astfel: Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord roxana76 roxana76 As dori sa stiu in cazul unui divort de comun acord, pe baza noilor modificari, daca sotii se pun de acord cu cine sa ramina copilul, cat sa fie pensia ... (vezi toată discuția)
Divort mjc mjc Buna ziua. In cazul in care exista un minor rezultat in timpul casatoriei putem divorta de comun acord la un notar sau la ofiterul starii civile? (vezi toată discuția)