avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Activitate goplanet

Activitate goplanet

Cnpp nu răspunde la întrebări. Nu știu sau nu vor. Mie nu mi se pare nici o contradicție între alin r) s) si s).

Dacă s a făcut contract cu casa și s-au plătit contribuții (în contract scrie ca se valorifica doar pentru pensia limita de vârstă ) acele luni sau ani plătite sunt stagiu de cotizare contributiv (se aduna la stagiul minim sau la stagiul complet contributiv pentru ieșirea la limita de varsta)
Dumneavoastră dacă ziceți ca sunt contradicții înseamnă că casa de pensii poate interpreta cum vrea și legea și normele de aplicare, aducă poate adăuga, modifica normele și legea prin alte norme, norme interne ale CNPP. Și dacă mai fac și soft-ul asa mai ....altfel decât prevede legea.....prinde orbul-scoatei ochii, te judeci degeaba în tribunale cu casa de pensii.
ITM ul? Ma gândeam ca dacă exista o evidenta a salariilor brute a sporurilor etc care s-ar adaugă din septembrie la calculul pensiei, ar trebui sa existe și evidenta concediilor medicale. Ma interesează câte zile, luni am de concediu medical căci am înțeles ca nu s -au reținut cotizațiile pentru pensie în ace perioada și deci este perioada necontributiva, ca să știu cât sa scad din stagiul complet contributiv pe legea noua.
Ma leg de legea pensiilor pentru ca na intereseaza sa îmi calculez stagiul complet contributiv, și deci ma intereseaza dacă pentru șomaj și concedii medicale s au plătit contribuțiile la pensii sau nu.
De unde pot sa aflu cate zile de concediu medical-indemnizatie incapacitate de munca, boala obisnuita am avut inainte de 01.04.2001 ?
Indemnizatii de asigurari sociale-adica si concediu medical si somajul intra aici?
Sunt derutata caci am vazut decizii pe actuala lege in care somajul inainte de 01.04.2001 este trecut la perioade necontributive, cu specificatia ca valoarea in ani si zile este inclusa in stagiu normal. iar la stagiu asimilat cf. art.49 din legea 263/2010 este trecut stagiul aferent perioadelor de incapacitate de munca. Art.49 din legea 263/2010 cred ca este cel similar cu art.14 (1) din Legea 360/2023, Deci sper ca doar concediile medicale si somajul din perioada 01.04.2001-01.01.2006 sa nu fie luate in calcul ca stagiu contributiv.
Persoana declara pe facebook, a informat pe toata lumeadin grupul respectiv, ca vor veni norme de la Casa de pensii care vor interpreta normele de aplicare si Legea 360/2023. Adica interpretarea casei de pensii se impune peste lege si normele de aplicare emise de Guvern. Ma gandesc ca CNPP poate interpreta in acelasi mod similar cum a interpretat faptul ca trebuie 5 ani cel putin in grupa ca sa se adune stagiul suplimentar la stagiul de cotizare, conform art.16 din Legea 3/1977 (care este abrogata), caci in legea actuala a pensiilor nu se mentioneaza asa ceva.
Mi s a mai spus, dar lumea vorbește ca somajul de înainte de 2001 este stagiu necontributiv, asimilat și nu se aduna decât la limita de vârstă. Nu vad articolul din noua lege care sa stimuleze asa ceva, nici în normele de aplicare, dar am văzut decizii de pensionare în care somajul înainte de 2001 este trecut ca stagiu necontributiv(deși este menționat ca se aduna la condiții normale pe kegea 27w/2010). În ceea situație subt și concediile medicale boala obisnuita-cica ar fi necontributive, deși eu vad referirevin lege doar la prestațiile sociale în perioada 2003-1 ianuarie 2006 ca ar fi perioade asimilate.
Pe un grup de pe facebook moderatoarea zice ca nu este nevoie sa apară specificat exact în lege sau norme, ca interpretează casele de pensii și are cnpp normele proprii. Ceea ce nu mi se oare legal.
Pe facebook int un grup despre pensii se zice c în kegea noua 360/2023 somajul este necontributiv, stagiu asimilat. Nu se argumentează cu articol din lege sau norme, dar se zice ca 1. casele județene pot sa vina cu interpretările lor,, 2 ca nu trebuie ca acest lucru sa apară specificat clar în lege sau în normele de aplicare și ca 3. pe deciziile emise deja a început sa apară ca somajul înainte de 2001 este stagiu necontributiv (deși se menționează ca le kegea 263/2010 este cuprins în stagiu condiții normale) asta probabil în vederea aplicari noii legi 360/2023.
Dar pe kegea 263/2010, de ex, vine avea sub 5 ani grupa II se calcula doar reducerea varstei de pensionare, nu se considera și stagiu de cotizare perioada suplimentara data de grupa, conform unui articol din legea 3/1977, abrogata și ea de mult. Ma gândeam ca după același algoritm se vehiculează și ideea ca somajul dinainte de 2001 este stagiu asimilat, necontributiv.
Asa ar fi logic. Dar unde scrie în kegea 360/2023 sau în normele ei de aplicare ca somajul înainte de 2001 este stagiu asimilat sau necontrobutiv și se aduna doar la.limita de vârstă.? Ma gândeam ca este legat de ce au scris în legile și normele anterioare, cum ar fi de ex. Legea 19/2000.