avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Activitate DANIELA NICULESCU

Activitate DANIELA NICULESCU

Răspuns la discuția Concediu de odihna
Acordarea concediului de odihna se face in conformitate cu prevederile codului muncii art. 145. Concediul de odihna se acorda diferentiat in functie de vechimea in munca si de conditiile de munca. In situatia in care specificati numarul de zile de concediu in Regulamentul intern , in contractul colectiv de munca al unitatii sau in contractul individual de munca , acordarea concediului de odihna mentionat devine obligatoriu.
Buna , stiu doar ca din 4 cati au plecat a reusit sa termine doar unul si asta parca dupa ceva ani , daca nu ma insel prin 1923, a reusit sa parcurga si ultimii km ramasi . Dar este adevarat ca peste 90.000 de km au fost parcursi in 6 ani. A fost un act de curaj , nu stiu daca un exemplu de urmat , pe mine m-a impresionat modul in care reuseau sa-si castige banii pentru a putea sa-si atinga obiectivul .
Răspuns la discuția CHELTUIELI DEDUCTIBILE PFA
Nu pot spune ca nu exista o logica in ceea ce spuneti , incercati sa treceti aceste cheltuieli ca deductibile , daca aveti contract de comodat pentru autoturismul dvs , daca se analizeaza cheltuiala de catre organul fiscal ca fiind exceptia la care face referire articolul din lege si anume ca este utilizat exclusiv in scopul aratat este posibil ca aceste cheltuieli sa fie acceptate ...sunt pareri impartite ...
teoretic pot fi situatii in care sa beneficiati de acest drept, acum nu se stie pentru cat timp ....conditia de varsta de pensionare anticipata este de 20 de ani vechime in serviciu din care 10 ani ca militar ..
Răspuns la discuția Registru casa
Registrul de casa
1. Serveste ca:
- document de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in numerar, efectuate prin casieria unitatii pe baza actelor justificative;
- document de stabilire, la sfarsitul fiecarei zile, a soldului de casa;
- document de inregistrare in contabilitate a operatiunilor de casa.
2. Se intocmeste in doua exemplare, zilnic, de casierul unitatii sau de alta persoana imputernicita, pe baza actelor justificative de incasari si plati.
La sfarsitul zilei, randurile neutilizate din formularul cod 14-4-7A se bareaza.
Soldul de casa al zilei precedente se reporteaza, dupa caz, pe primul rand al registrului de casa pentru ziua in curs.
Se semneaza de catre casier pentru confirmarea inregistrarii operatiunilor efectuate si de catre persoana din compartimentul financiar-contabil desemnata pentru primirea exemplarului 2 si a actelor justificative anexate.
3. Circula la compartimentul financiar-contabil pentru verificarea exactitatii sumelor inscrise si respectarea dispozitiilor legale privind efectuarea operatiunilor de casa (exemplarul 2).
Exemplarul 1 ramane la casier.
4. Se arhiveaza:
- la casierie (exemplarul 1);
- la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 2).
5. Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:
- denumirea unitatii;
- denumirea si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
- numarul curent; numarul actului de casa; numarul anexelor; explicatii; incasari; plati;
- report/sold ziua precedenta;
- semnaturi: casier si compartiment financiar-contabil.
Functia de casier este functie gestionara si prin urmare exista obligativitatea de constituire de garantie materiala .(un salariu brut)
Răspuns la discuția CHELTUIELI DEDUCTIBILE PFA
Cheltuielile cu combustibilul pentru autoturism nu sunt deductibile, reglementarea legala fiind prevazuta de art. 48 (7) din Codul fiscal:
,,Nu sunt cheltuieli deductibile:
L.1) în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază și protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forței de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activității de instruire în cadrul şcolilor de șoferi,,.
In principiu toate cheltuielile care au legatura cu activitatea dvs, sunt deductibile, insa trebuiesc justificate si insotite de cocumente.
In ceea ce priveste diurna , trebuie indeplinite anumite conditii prevazute de lege si anume deplasarea in afara localitatii de domiciliu , timp delegare mai mare de 12 ore, existenta confirmarii acestei delegari pe ordinul de deplasare cu stampila si semnatura institutiei , societate unde va deplasati...etc
Răspuns la discuția Calcularea CONCEDIULUI DE ODIHNA
se afla cat reprezinta salariul pe o zi apoi ce rezulta se inmulteste cu numarul de zile lucrate in luna aprilie .
Indemnizaţia de concediul de odihnă - reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimile 3 luni anterioare plecării în concediul de odihnă .
rezultatul se inmulteste cu nr de zile de concediu .
Indemnizaţia de concediul de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază. Prin urmare comparati cat reprezinta indemnizatia rezultata din media pe 3 luni anterioare plecarii in concediu si apoi cat rezulta din media pe luna in curs .
nu sunteti obligat sa va intrerupeti activitatea ca si pfa , pentru a beneficia de indemnizatie pentru crestere copil exista prevederea legala sa fi cotizat in ultimele 12 luni la asigurarile sociale .din cate cunosc nu trebuie sa instiintati organul fiscal si nici sa solicitati in scris intreruperea activitatii . ca si pfa sunteti obligat sa depuneti la termenele lega;le declaratiile privind venitul estimat si cel realizat .
Răspuns la discuția Reesalonare Plati
din cate cunosc esalonarea datoriilor catre bugetul de stat a ramas la stadiul de proiect .
Răspuns la discuția somaj, si vreau sa fiu PFA

Legea 76/2002
Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.