avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Activitate ramolex

Activitate ramolex

Răspuns la discuția Concediu crestere copil
multumesc.
Răspuns la discuția Concediu crestere copil
tatal fetitei nu doreste sa beneficieze de concediu, iar in acest caz concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

apreciez corect?

in aceste conditii mama va primi indemnizatia pana pe data de 12.05.2014, iar daca va dori sa primeasca stimulentul de insertie va trebui sa obtina venituri incepand cu data de 11.05.2014?


buna ziua.

o persoana este mama unei fetite care pe data de 12 iunie implineste 1 an.
pana in acest moment tatal fetitei nu a beneficiat de concediu de crestere a copilului.

ce posibilitati sunt de acum inainte astfel incat sa se beneficieze de stimulentul de 500 lei pe luna?
va rog si o trimitere la textul de lege.

multumesc.

buna seara.

am contractat un credit pe firma la care sunt asociat si administrator, iar un prieten, persoana fizica a garantat imprumutul cu apartamentul sau pentru mine.
eu sunt cu platile la zi conform scadentarului si nu am nicio datorie restanta catre banca de la care am luat imprumutul.
problema este ca prietenul respectiv, proprietarul imobilului, are o datorie la o alta banca pentru un credit mai vechi, credit de consum fara ipoetca, iar banca lui a solicitat la carte funciara o notare de litigiu in acest sens.

in acest caz se poate executa imobilul?
daca da, unde merg banii in conditiile in care valoarea apartamentului nu acopera valoarea creditului luat de mine ca si ipoteca de rang I.

multumesc.
multumesc.
@ioanbutnariu: va multumesc.
am citit ordinul 2222 dar nu sunt lamurita pe deplin.

in special nu sunt lamurita daca si factura de la "gamma" la "beta" poate fi scutita de tva, in temeiul aceluiasi articol de lege.
ati mentionat bine mai sus parafrazand scutirile de taxa prevazute la art. 143 cod fiscal.

ART. 143 Scutiri pentru exporturi sau alte operaţiuni similare, pentru livrări intracomunitare şi pentru transportul internaţional şi intracomunitar
(1) Sunt scutite de taxă:
c) prestările de servicii, inclusiv transportul şi serviciile accesorii transportului, altele decât cele prevăzute la art. 141, legate direct de exportul de bunuri.

intrebarea mea era daca pot sustine scutirea de tva cu acest articol din codul fiscal.
o societate comerciala romana "alfa" exporta cherestea in china, toate cheltuielile de transport al marfurilor fiind cuprinse in pretul de vanzare, acestea intra in sarcina furnziorului exportator.

firma "alfa" contracteaza un transportator roman "beta" in vederea transportului marfurilor de la sediul (fabrica) lui "alfa" si pana in portul constanta.

fiind un transport direct legat de un export de bunuri din romania in china, transportatorul "beta" poate factura serviciile de transport fara TVA catre "alfa"?

mai departe, la randul sau transportatorul roman "beta" subcontracteaza o parte din serviciile de transport unui alt transportator roman "gamma".

astfel, transportatorul "gamma" la randul sau presteaza servicii de transport marfa de la fabrica exportatorului "alfa" si pana in portul constanta, facturand aceste servicii catre "beta" cu care are incheiat contractul de prestari servicii.

cum emite transportatorul "gamma" factura catre "beta". cu sau fara tva?
se poate factura fara tva in baza aceluiasi temei de transport legat de un export de bunuri?

va multumesc!

buna seara.

o intreprindere individuala, neplatitoare de tva, cu obiect principal de activitate comert cu amanuntul in piete si oboare, achizitioneaza tarate de grau de la un furnizor.
factura contine urmatoarele date:
cantitate = 25.000 kg
pret unitar fara tva = 0,75 lei
valoare fara tva = 18.750 lei
tva = 4.500 lei

in continuare furnizorul acorda un discount, astfel:
baza = - 6.500 lei
tva = -1.560 lei, astfel incat total factura cu tva inclusa = 15.190 lei

in asemenea conditii administratorul a luat in calcul costul celor 25.000 kg fiind in suma totala de 15.190 lei, cu un pret de intrare unitar de 0.6076 lei/kg (tva inclusa), plus adaosul comercial de 25% rezultand un pret de vanzare cu amanuntul de 0.76 lei/kg.

la control, inspectorii au reconsiderat veniturile si au calculat un pret de vanzare cu amanuntul de 0,75 + tva + ad. comercial = 1,16 lei/kg, cheltuiala cu marfa vanduta fiind de 0,75 x 1,24 = 0,93 lei/kg din care au scazut valoarea discounturilor primite.
cu alte cuvinte au considerat discounturile primite ca fiind venituri, iar cheltuiala marfii vandute pretul de intrare + tva (fara disocunt).

este corect cum s-a procedat?
Răspuns la discuția concediu crestere copil
multumesc.

referitor la pct. 2, daca in perioada ianuarie - aprilie se realizeaza un venit de x lei, iar pana la data nasterii se incaseaza si concediu medical de y lei, pentru cele 6 luni din 2013 venitul luat in calcul este x + y ?

in contextul in care veniturile din concedii medicale nu sunt impozabile.